Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Borčický zázrak. S 500 obyvateľmi chcú ísť do ligy

Iskra Borčice by si rada zahrala v najvyššej futbalovej súťaži. Znie to možno ako utópia, ale tím z malej dedinky neďaleko Nemšovej, Dubnice nad Váhom či Trenčína aktuálne vedie na západe druholigovú súťaž. Po 13. kole sa dostal prvý raz na čelo tabuľky.

20.10.2015 12:00
Miroslav Barčík Foto:
Miroslav Barčík ešte v drese Žiliny.
debata (1)

Tréner lídra Jozef Majoroš, bývalý úspešný reprezentant i futbalista roka, potvrdzuje, že za všetkým stojí Anton Fabuš, významný podnikateľ v mäsovom priemysle. „Futbal miluje, pôsobí v ňom už dlho a utvára nám teraz výborné podmienky. Má najvyššie ambície, okrem víťazstva ho nič iné nezaujíma, jeho motto znie: je úplne jedno, aké je poradie v tabuľke, hlavné je, aby sme boli prví. Samozrejme, pre trénera je to ťažká, ale zároveň motivujúca situácia, veď nik, kto športuje, hrá v súťaži, nerobí to preto, aby prehrával. Ide nám o peknú hru, ale zároveň aj o víťazstvá,“ zdôrazňuje Majoroš, ktorý predtým pôsobil ako mládežnícky tréner a viedol juniorku bratislavského Slovana.

Raritou je, že na zápasy Borčíc, kde žije päťsto obyvateľov, chodia na každý zápas výrazne vyššie návštevy. Keď privítali minuloročného účastníka najvyššej súťaže banskobystrickú Duklu, stretnutie sledovalo 1300 ľudí. „Je to skvelé, vládne tu výborná futbalová atmosféra, sú tu milí ľudia. Dúfam, že prilákame ešte viac ľudí. Robíme im radosť a verím, že im pripravíme ešte väčšiu. Chodia k nám fanúšikovia zo širokého okolia. Najbližšie sa hrá liga v Trenčíne, ale okrem toho v tomto regióne pôsobia najvyššie Borčice.“

Majoroš zažil čosi podobné ako hráč v českých Drnoviciach, dedina mala dvaapol tisíc obyvateľov, ale keď sa hral v lige nejaký šláger, privítali napríklad Spartu, bolo hľadisko natrieskané, prišlo vyše devätisíc divákov.

Borčice rýchlo postúpili zo štvrtej ligy a ako nováčik druholigovej súťaže sú momentálne úspešnejší ako tradiční ligisti FC Nitra či Dukla Banská Bystrica. Uplynulý víkend si hravo poradili s trnavskou juniorkou (3:0). „To, že sme sa dostali na čelo, je pre mňa zaväzujúce. Chceme sa čo najdlhšie udržať hore a zabojovať aj o postup,“ netají 45-ročný Majoroš. V tíme má viacerých skúsených hráčov, ktorí majú bohaté skúsenosti z najvyššej súťaže, dokonca i z reprezentácie. Lídrom je 37-ročný Miroslav Barčík, ktorý si zahral v slovenskom výbere na OH 2000, v lige si pripísal 403 štartov (viac má len Poljovka – 404). Barčík pomáhal mužstvu už v tretej lige k postupu o poschodie vyššie. V lete pribudli do kádra skúsení Košičania Bašista a Novák, ktorý je momentálne zranený, ale spolu s Barčíkom sú najlepšími strelcami borčického mužstva – dali po šesť gólov.

„Utvoril sa výborný kolektív, máme viacero skúsených hráčov, ale aj šikovných mladých, dobre sa dopĺňajú, zatiaľ to funguje. Utvorila sa aj silná konkurencia, na každý post máme dvoch hráčov, každý na tréningoch ide naplno, pre trénera je radosť robiť. Partia je vždy mimoriadne dôležitá, hráči držia spolu. Verím, že takto budeme pokračovať,“ uzavrel Jozef Majoroš.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fortuna liga #Doxxbet II. liga #Iskra Borčice #Borčice