Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Platini sa guliek nebojí. Nevonia mu blato

Prekáža mu blato, ktorým ho teraz vláčia, ale voči guľkám je odolný.

19.10.2015 11:48 , aktualizované: 13:58
Michel Platini Foto: ,
Michel Platini.
debata

Suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini poskytol prvý rozhovor pre médiá, odkedy ho etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) postavila mimo funkcie. Pre Le Monde potvrdil, že nemá písomnú zmluvu o príjme 2 miliónov švajčiarskych frankov, ktoré mu v roku 2011 poslala na účet FIFA za služby poradcu pre prezidenta Seppa Blattera v rokoch 1998 až 2002. V podobnom duchu sa vyjadril pre médiá aj Blatter, ktorý platbu označil za výsledok „džentlmenskej dohody“.

Obom vysokým funkcionárom etická komisia zastavila činnosť na 90 dní. „Je to hanebné takto byť vláčený v bahne,“ vyhlásil Platini v rozhovore, ktorým možno porušil podmienky trestu. Francúz kandiduje v predčasných voľbách prezidenta FIFA, ktoré sú naplánované na 26. februára 2016. Prihlášku podal ešte pred suspendáciou a verí, že odvolacia komisia FIFA alebo Športový arbitrážny súd (CAS) mu povolia pokračovať v kampani.

„Nemyslím si, že som stratil prevratne veľa hlasov. Tí, čo ma poznajú, vedia, že sa môžem s pokojným svedomím pozrieť do zrkadla. Voči guľkám som odolný,“ konštatoval Platini a priblížil, ako to bolo s dohodou s Blatterom. V roku 1998, keď Švajčiara prvý raz zvolili za prezidenta FIFA, sa ho vraj spýtal na predstavu o plate. „‚Koľko chceš?'spýtal sa ma. Odpovedal som mu: 'Milión.‘ ‚Milión čoho? V akej mene to chceš? V rubľoch, librách, dolároch?‘ Vtedy ešte neboli eurá. ‚Súhlasím, milión švajčiarskych frankov ročne,‘ zakončil debatu Blatter,“ citoval z rozhovoru Platini. Zmluvu však vraj nedostal, pretože dohodnutý príjem by prevyšoval plat vtedajšieho generálneho sekretára Michela Zena-Ruffinena, čo bolo v rozpore s finančnou politikou FIFA.

„Niekoľko mesiacov som pracoval bez peňazí. Potom som sa Blattera rovno spýtal, či má nejaký problém mi platiť. Odvetil mi: ‚Áno, nemôžem ti dať milión, musíš pochopiť, že generálny sekretár má 300-tisíc švajčiarskych frankov ročne. Nemôžeš dostávať trikrát toľko. Preto ti napíšeme zmluvu na 300-tisíc a zvyšok zaplatíme neskôr.‘ A tak sa aj stalo, ibaže neskôr neprišlo nikdy,“ tvrdí Platini, ktorý o 2 milióny požiadal FIFA až v roku 2011, a to omylom, pretože nahlásil ročný plat 500-tisíc švajčiarskych frankov namiesto 300-tisíc. Peniaze mu prišli na účet vo februári 2011.

Na podozrivú položku narazili vyšetrovatelia švajčiarskej generálnej prokuratúry, keď skúmali prípad údajného podplácania pri voľbách organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

Exekutíva FIFA sa bude situáciou zaoberať v utorok 20. októbra. Je možné, že nariadi odklad volieb naplánovaných na 26. februára 2016, v ktorých chce Platini kandidovať. UEFA, ktorú Platini vedie od roku 2007, vyjadrila svojmu lídrovi podporu na minulotýždňovom zasadnutí, dôveru stratil iba u Anglicka. .

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Sepp Blatter