Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Národný futbalový štadión by mal stáť do konca decembra 2017

Národný futbalový štadión (NFŠ) v hlavnom meste Slovenska v Bratislave s predpokladanou kapacitou približne 20 000 miest by mal stáť do konca roka 2017.

16.10.2015 14:12 , aktualizované: 16:30
Národný futbalový štadión Foto:
Vizualizácia pôvodného projektu Národného futbalového štadióna.
debata (27)

Nový futbalový stánok vyrastie v areáli pôvodného štadióna ŠK Slovan Bratislava na Tehelnom poli a bude mať kategóriu 4 podľa smernice Európskej futbalovej únie (UEFA) pre infraštruktúru štadiónov. Audítorská spoločnosť KPMG zanalyzovala a pripravila prvú časť štúdie možnosti prevzatia projektu NFŠ štátom. „Do konca októbra bude hotový detailný audit,“ skonštatoval na piatkovej tlačovej konferencii Ľuboš Vančo z KPMG.

V nedávnej už schválenej správe zanalyzovala KPMG viacero možností prechodu nekomerčnej časti projektu NFŠ na štát, respektíve na spoločnosť zriadenú za týmto účelom, v ktorej bude mať štát plnú kontrolu. Vzhľadom na časové hľadisko uskutočniteľnosti projektu odporučila KPMG alternatívu, podľa ktorej by právne rozdelili spoločnosti NFŠ, a.s. na dve samostatné spoločnosti. Na každú z nástupníckych spoločností by pritom presunuli aktíva, práva a záväzky spojené s komerčnou a samostatne nekomerčnou časťou projektu.

„Dosiaľ sa nevyskytli žiadne prekážky, ktoré by zabraňovali štátu, aby vstúpil do nekomerčnej časti projektu Národného futbalového štadióna. Dúfam, že nepríde k časovým sklzom. Sme schopní prevziať nekomerčnú časť projektu NFŠ, v súčasnosti máme identifikovaný spôsob,“ uviedol na TB minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler a doplnil: „Do dvoch týždňov by mala byť hotová aj hĺbková analýza v súvislosti s prevzatím projektu. V novembri by sa mohla vláda zaoberať materiálom, kde budú opísané podmienky a jednotlivé kroky, ako štát prevezme nekomerčnú časť projektu Národného futbalového štadióna.“

Štát mal poskytnúť na základe dotačnej zmluvy maximálne 27,2 milióna eur, pričom išlo o 40 percent z predpokladanej celkovej sumy – teda 68 miliónov eur na športovú časť. Pôvodne sa hovorilo o sume 45 miliónov eur, šéf rezortu školstva však na tlačovej besede pripomenul, že išlo o sumu iba za samotnú výstavbu štadióna. „Hodnota nekomerčnej časti je 68 miliónov eur. Ešte musíme prehodnotiť, či preberieme verejné obstarávanie na stavbu samotného štadióna,“ zdôraznil J. Draxler. Ako je známe, na výstavbu štadióna v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie, ktoré začiatkom augusta vyhlásila akciová spoločnosť Národný futbalový štadión.

Na piatkovej tlačovej konferencii bol prítomný aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. „Vítam rozhodnutie, že Národný futbalový štadión sa bude stavať i skutočnosť, že štát najal renomovanú firmu KPMG, ktorá dokáže kompetentne povedať, či ten štadión a v akom rozsahu a stave môže stáť. Ja budem rád, keď sa to podarí v takomto časovom horizonte. Aby táto nekonečná pieseň, ktorú počúvame už jedenásť rokov, bola dokončená a na konci decembra 2017 sme mohli na tomto novom štadióne odohrať nejaký zápas,“ poznamenal prvý muž slovenského futbalu a pokračoval: „Moldavsko, Bielorusko, Albánsko, Srbsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina a Slovensko sú krajinami, ktoré nemajú Národný futbalový štadión v hlavnom meste. Verím, že teraz už budeme pevnou časťou starého kontinentu a zaradíme sa do štandardnej Európy aj pokiaľ ide o NFŠ.“

Šéf SFZ pripomenul, že štát má významnú až prioritnú pozíciu ako investor do projektov NFŠ. „Keď si to zoberieme v globále, všade vo svete alebo v mnohých krajinách je pri Národných futbalových štadiónoch investorom štát. Len 14 percent klubov na starom kontinente, ktoré hrajú európske súťaže, vlastnia štadióny. Buď je to štát v kombinácii s mestom alebo s veľkým súkromným investorom. Čo sa však týka národných futbalových štadiónov, v drvivej väčšine je investorom práve štát,“ poznamenal Ján Kováčik.

Premiér Robert Fico začiatkom mája informoval, že vláda preberá na seba zodpovednosť za výstavbu NFŠ a je pripravená zabezpečiť finančné, technické aj personálne podmienky na vznik tohto stánku. Podnikateľ Ivan Kmotrík predtým oznámil, že rezignuje na snahu postaviť štadión. „Štadión musí byť naozaj národný, slúžiť predovšetkým na účely reprezentácie, súčasťou by malo byť aj sídlo SFZ, Sieň slávy. Využívať sa bude aj na koncerty či iné kultúrne podujatia,“ uviedol ešte v máji Robert Fico.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #sfz #Ján Kováčik #Národný futbalový štadión #NFŠ