Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner storočia Vengloš: Vo Francúzsku môžeme prekvapiť

Je jediným trénerom, ktorý sa s československým futbalovým tímom predstavil na dvoch majstrovstvách sveta (1982 a 1990).

15.10.2015 10:00
Jozef Vengloš Foto: ,
Jozef Vengloš.
debata (4)

Ružomberský rodák Jozef Vengloš (79) bol Ježkovým asistentom na majstrovstvách Európy 1976, keď Československo získalo senzačne titul európskych šampiónov a viedol ako prvý kouč aj bývalý federálny výber na ME 1980 v Taliansku. V tomto tíme sa vtedy predstavili zatiaľ posledný raz viacerí slovenskí futbalisti na kontinentálnom šampionáte.

Prečo trvalo tak dlho, kým si slovenskí reprezentanti zahrajú na vrcholnom podujatí starého kontinentu?
Pre nás nikdy nebolo jednoduché – ani v československej ére – vybojovať si účasť na šampionáte. Na to musel nastať optimálny súhrn viacerých pozitívnych okolností. O postupe rozhoduje viacero faktorov a je potrebné mať aj kúsok šťastia. Popri kvalite sa musí utvoriť silný kolektív a v ňom vládnuť dobrá atmosféra, nadšenie, zápal pre veľký cieľ. Je dôležité, aby sa zišla skupina ľudí, ktorá nájde spoločnú reč. To sa udialo v mojej trénerskej ére a mám pocit, že aj teraz.

Spomínate si na šampionát v Taliansku pred 35 rokmi?
Samozrejme, mali sme silné mužstvo. V skupine sme sa stretli s tímami, s ktorými sme štyri roky predtým vybojovali v Juhoslávii zlaté medaily – Nemeckom a Holandskom. Viacerí hráči, ktorí sa o to zaslúžili, tvorili ešte stále základ tímu. Na ME 1980 sme zdolali v skupine Grécko, ktoré malo takisto solídne mužstvo. To nám otvorilo cestu k zápasu o bronz. Vo veľkej dráme sme potom v Neapole vyhrali nad domácim Talianskom na penalty. Jednu z nich premenil Janko Kozák.

Súčasný tréner slovenskej reprezentácie patril v tom čase k lídrom tímu. Aký bol hráč?
Sledoval som ho od prvých krokov, ktoré robil vo veľkom futbale a od začiatku mi bolo jasné, že je to veľký talent. Vypracoval sa na výraznú osobnosť. Bol dobrý dirigent hry, komplexný hráč, plnil si vzorne úlohy v obrane i útoku. V strede poľa mal výnimočný cit pre hru, vedel meniť jej tempo, usmerniť a strhnúť ostatných.

Vedeli ste už v tom čase odhadnúť, že niektorý z hráčov bude v budúcnosti aj dobrým trénerom?
Trúfam si povedať, že sa to dá často rozpoznať. Bol som presvedčený, že z futbalistu Kozáka môže vyrásť aj dobrý tréner. Mal na to všetky predpoklady, odborné i ľudské. A veľmi chcel. Aj ako tréner na sebe pracoval, sledoval som, ako robil pokroky a toto všetko potvrdil, keď sa posadil na lavičku reprezentačného mužstva. To, čo teraz dosiahol, si plne zaslúžil a budem mu držať palce, aby sa mu i naďalej darilo.

Ako hodnotíte výkony slovenského tímu v končiacej kvalifikácii?
Mali sme ťažkú skupinu a o to cennejšie je, že naše mužstvo zápasy zvládlo a dokázalo v tejto konkurencii postúpiť. Je nielen kvalitné, vyvážené na všetkých postoch, ale má už aj dosť skúseností, čo sa podľa mňa v kvalifikácii prejavilo.

Chodili ste aj na posledné zápasy reprezentácie?
Môj zdravotný stav mi nedovoľoval byť na posledných stretnutiach osobne. Ale všetky som sledoval v televízii a v médiách. V slovenskom ale i svetovom futbale si stále udržiavam potrebný prehľad.

Aké šance dávate mužstvu na majstrovstvách Európy?
Máme silné a skúsené mužstvo, čo už napokon viackrát potvrdilo. Môže veľa dokázať aj na budúcoročnom šampionáte. Viacerí hráči z neho už zažili svetový šampionát v Afrike pred piatimi rokmi. Môžu teraz svoje poznatky zužitkovať. Verím, že sa to prejaví.

Mohli by slovenskí reprezentanti zopakovať aj výsledok z Afriky 2010 a postúpiť aspoň zo skupiny?
Veľa bude závisieť aj od žrebu, ale vo všeobecnosti platí, že v tomto turnaji už na slabého súpera nenarazíme. Tam sa predstavia už len silní a ešte silnejší. Ale rozdiely už nebývajú medzi mužstvami až také veľké. K úspechu je potrebné opäť aj šťastie, ale nielen pre taký tím, akým je náš. Potrebujú ho aj najsilnejšie mužstvá, najväčší favoriti turnaja, ak chcú byť v ňom úspešní. Myslím si, že vo Francúzsku môžeme prekvapiť.

Kozáka viedol v 41 zápasoch

Súčasný tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák si pripísal v československom reprezentačnom drese 55 štartov. Najčastejšie ho viedol v najcennejšom drese Jozef Vengloš – v 41 stretnutiach. Ich bilancia bola plusová, pretože v 18 mužstvo vyhralo a v 15 prehralo, 8 bolo remíz. Okrem toho viedol Kozáka v reprezentácii aj tréner Václav Ježek (13 stretnutí) a český futbalista storočia Josef Masopust (1). Pod Masopustovou taktovkou absolvoval Kozák v reprezentácii víťaznú rozlúčku a vtedy bol aj jediný raz kapitánom národného mužstva.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia #Jozef Vengloš