Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dve muchy jednou ranou. Turci zarmútili Holanďanov aj Maďarov

Na futbalových ME 2016 vo Francúzsku budú chýbať držitelia zlata z roku 1988 Holanďania. Medailisti z ostatných dvoch MS sa nedostali ani do novembrového play-off.

14.10.2015 09:21
Turecko, Island Foto:
Obrovská radosť tureckých futbalistov po víťazstve nad Islandom.
debata

Na záver diania v A-skupine klesli pred vlastnými fanúšikmi v Amsterdame na 0:3 proti Čechom, ktorí už mali istotu postupu spolu s Islanďanmi, a „Oranjes“ napokon v presilovke iba znížili v poslednej dvadsaťminútovke na 2:3.

Turecko sa nielen dostalo do okruhu účastníkov play-off na úkor Holandska, ale aj vytlačilo Maďarsko z najvyššieho miesta v mikrotabuľke tretích z jednotlivých skupín a vyhlo sa baráži. Dočkalo sa totiž triumfu Kazachstanu v Lotyšsku (1:0), ktorý potrebovalo pri redukcii bodov dosiahnutých s najhoršími tímami v skupinách, a v oslabení dokázalo doma zdolať Island gólom Selcuka Inana z priameho kopu v 89. min.

Kouč tímu z „krajiny polmesiaca“ Fatih Terim po poslednom kvalifikačnom zápase pochválil úspech svojho mužstva. Turci odštartovali elimináciu dvoma prehrami a remízou v Lotyšsku, postupne sa však naladili na víťaznú vlnu a odmenou pre nich bol napokon postup na ME.

„Môžeme ďakovať Bohu, pretože sa nám podarilo dosiahnuť to najlepšie pre našu krajinu. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa na tomto úspechu podieľali – prezidentovi národnej asociácie a mojim deťom (myslel hráčov, pozn. red.). Sú to deti, ktoré musím chrániť. Máme mladý tím, a tak sme ešte viac hrdí, že sa nám to podarilo. Naša krajina potrebuje takéto úspechy, ktoré ľuďom v nej prinášajú šťastie. Po remíze 1:1 v Lotyšsku v októbri minulého roka sme ku každému ďalšiemu zápasu pristupovali tak, akoby bol náš posledný,“ cituje portál allsports.com slová 62-ročného tureckého kouča Fatiha Terima.

„Som nesmierne šťastný, že sme sa kvalifikovali na ME. Zaslúžili sme si to. V posledných štyroch alebo piatich zápasoch sme dosiahli ako tím ďalší level. V stretnutí proti Islandu sme sa snažili zostať pokojní a udržať naše nervy na uzde. Po dueli sme mali všetci v rukách mobilné telefóny a čakali na výsledok zápasu Lotyšsko – Kazachstan. Mal som čo robiť, aby som udržal slzy, keď som sa dozvedel, ako to napokon dopadlo. Toto je prvýkrát, čo sa za Turecko zúčastním na záverečnom turnaji. Som naozaj hrdý na náš tím a našu krajinu,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová tureckého útočníka Hakana Calhanoglua.

Inak ako zlyhaním sa nedá nazvať kvalifikačné pôsobenie „holandských tulipánov“. Bronzové mužstvo z minulotočných MS v Brazílii prehralo polovicu svojich zápasov, naplno zabodovalo iba v dueloch s Kazachstanom a Lotyšskom. „Oranjes“ tak budú chýbať na kontinentálnom šampionáte prvýkrát od roku 1984.

„Nedosiahol som cieľ, ktorý mi dala Holandská futbalová asociácia. Chceli sme sa kvalifikovať buď priamo, alebo cez baráž, ale nepodarilo sa nám to zrealizovať. Musíme sa na to pozrieť ako na celok. Nemali sme k dispozícii veľa hráčov, možno ich bolo až 15 či 16. Nie sme Nemecko či Španielsko, naše opory je ťažké nahradiť. Nechcem však, aby to znelo ako výhovorka,“ vyhlásil podľa webu UEFA.com holandský tréner Danny Blind, ktorý vo funkcii začiatkom júla nahradil Guusa Hiddinka.

„Teraz sa musíme pozerať do budúcnosti. Pre hráčov je to veľké sklamanie v ich kariére, rovnako tak aj pre mňa a celé Holandsko. Musíme sa sústrediť na najbližšiu elimináciu a pokúsiť sa postúpiť na MS 2018 do Ruska. Musím si všetko podrobne zanalyzovať a zistiť, ako by sme sa mohli pohnúť dopredu,“ doplnil 54-ročný kouč.

V Holandsku sa už niekoľko týždňov živo diskutuje o nepriaznivej pozícii národného mužstva. Kapitán majstrov Európy z roku 1988 Ruud Gullit označil za najväčšieho vinníka súčasnej situácie tamojšiu futbalovú asociáciu (KVNB). Podľa Gullita bolo chybou, že po MS 2014 zverili funkciu reprezentačného kouča Guusovi Hiddinkovi.

„Kvalifikáciu na ME sme začali s novým trénerom Hiddinkom a myslím si, že to bola strašná chyba. Hiddink je dobrý tréner, ale z úplne inej generácie. Každý v Holandsku dúfal, že by sa po Louisovi van Gaalovi mohol stať trénerom Ronald Koeman, ktorý by bol určite bližšie k súčasnej generácii hráčov. Ale to sa nestalo. Nedivím sa tomu, že Koeman už nechce o reprezentácii ani počuť. Cíti sa zradený. Výsledkom toho bolo, že Hiddink si s hráčmi nesadol,“ skonštatoval Gullit pred pár dňami v štúdiu britskej televíznej stanice BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #holandská futbalová reprezentácia #turecká futbalová reprezentácia