Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Názor: Plebs ruší futbalový Schengen

Preč sú časy, keď si finálový turnaj kontinentálneho šampionátu uzurpovalo zopár vyvolených. V roku 1976 si v ňom zahrali len štyri mužstvá: Nemecko, Holandsko, Juhoslávia a - Československo.

14.10.2015 07:00
Euro 2012 Ceremoniál Foto:
Otvárací ceremoniál posledného kontinentálneho šampionátu.
debata

Budúci rok čaká Francúzsko futbalová invázia. Prvý raz sa na šampionáte predstaví až 24 tímov. O tieto miesta sa uchádzalo 53 mužstiev a ak odrátame absolútnych futbalových exotov typu Gibraltáru, Andorry či San Marína, bezmála každý druhý tím dostane šancu vychutnať si čaro šampionátu.

Európsky futbal otvoril dokorán dvere aj malým a utláčaným, ktorým sa ešte pred niekoľkými rokmi ani nesnívalo, že dostanú takú skvelú šancu. To je nový sociálny a spoločenský rozmer futbalovej politiky, ktorú razí Európska futbalová únia. Niektorým veľmociam možno nevonia, strácajú svoje výsadné postavenie. Nehovoriac o tom, že z bohatého futbalového koláča si budú odkrajovať milióniky aj Island či Albánsko. Nevídané – neslýchané. Plebs otvára fľaše šampanského a oslavuje.

Letenky do Francúzska si kupujú nováčikovia, ktorí nikdy tak vysoko nerúbali. Svedčí to nielen o tom, že aj ich futbal rýchlo napreduje a napĺňajú v praxi okrídlenú frázu všetkých neúspešných, že v tejto hre už niet slabého mužstva. Zároveň platí, že najpopulárnejšia hra planéty výrazne zmierňuje kritériá na účasť na svojom hýčkanom a elitnom podujatí. Už nie je také čertovsky náročné vybojovať si naň miestenku, už sa logicky ani nebude stávať, že postupový triumf outsidera zaregistruje história raz za uhorský rok.

Vo futbale nijaký Schengen neexistuje a nové pomery priniesli nebývalý voľný pohyb krajín do doteraz vyárendovaného priestoru mocností. Mimochodom, o štyri roky neskôr to bude ešte väčšia revolúcia. O titul budú bojovať opäť nielen dva tucty mužstiev, ale zápasy sa uskutočnia v trinástich krajinách. To bolo doteraz čosi nepredstaviteľné.

Niečo z tohto trendu vyžmýkal aj slovenský futbal. Ešte v predchádzajúcej kvalifikácii postupoval priamo na veľký turnaj len víťaz skupiny, druhý putoval do baráže. Môžeme len špekulovať, či by Slováci v starom formáte zvládli aj druhú prekážku. Bez šance by akiste neboli. Skúsený kozák Kozák sformoval silné mužstvo, najúspešnejšie v doterajších kvalifikáciách, v skupine ho preskočil len najlepší svetový tím úvodu tohto tisícročia, ktorý bude vo Francúzsku obhajovať titul. Ale Kozákovi zverenci aj jeho zdolali.

Malé krajiny skrývajú potenciál, ktorý sa môže v nových podmienkach sem-tam prejaviť. Pred štyridsiatimi rokmi sa československý výber prešpikovaný slovenskými futbalistami na všetkých postoch predral na výslnie cez Anglicko, Portugalsko či ZSSR a nik mu nedával v konkurencii futbalovej smotánky šancu. Odvážal si z Belehradu jagavé zlato.

O podobný šok sa v dlhej histórii šampionátov ešte postarali Dáni a Gréci, inak vždy vyhrávali tí, čo to mali v popise povinností. Nový systém utvára pôdu, aby sa nejaká senzácia opäť zrodila. Ak by sa pri tom aspoň trochu zviezli opäť aj Slováci, nebudeme proti…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #schengen #EURO 2016
Načítavajú sa športové výsledky...