Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Capellov nástupca vytiahol Rusov z priemeru

Na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy nechýbali od roku 2004. A úspešnú sériu im nepretne ani budúcoročný šampionát vo Francúzsku.

14.10.2015 11:00
Fabio Capello Foto: ,
Fabio Capello (na snímke) na lavičke ruskej reprezentácie skončil pred dvoma mesiacmi a nahradil ho Leonid Slucký.
debata

Futbalisti Ruska splnili cieľ, s ktorým vstupovali do kvalifikačných bojov o Euro 2016. V G-skupine sa udržali na druhej priečke a medzi 24 najlepšími reprezentačnými výbermi starého kontinentu nebudú chýbať.

Postup si zverenci Leonida Sluckého definitívne zabezpečili v poslednom kole. Čiernu Horu zdolali pred vlastnými fanúšikmi podľa očakávania 2:0 a na štadióne moskovského Spartaka tak mohli vypuknúť oslavy. „Vraví sa, že posledný krok je najťažší. Inak to nebolo ani tentoraz. Na papieri sme boli favoritmi, no túto pozíciu sme museli potvrdiť aj na ihrisku,“ hovoril po záverečnom hvizde ruský tréner.

Práve 44-ročného rodáka z Volgogradu velebia ruské médiá. Stal sa záchrancom postupových nádejí. Na lavičku národného tímu sa totiž posadil len pred dvoma mesiacmi. Nahradil na nej hviezdneho Taliana Fabia Capella, pod ktorého vedením malo mužstvo chabé výsledky. Zo šiestich zápasov vyhralo iba dva. Rusi dvakrát nestačili na Rakúšanov, doma stratili body aj po remíze s outsiderom z Moldavska.

Pred záverečnou časťou kvalifikácie im patrila v tabuľke tretia priečka – so štvorbodovou stratou na Švédov. „Nikomu sa nemôže páčiť hra, akú momentálne predvádzame. Spadli sme do európskeho priemeru, možno ešte hlbšie. Vrátili sme sa o desať rokov späť,“ nepriamo kritizoval Capella ruský minister športu Vitalij Mutko, ktorý žiadal zmeny. „Možno i drastického charakteru,“ dodal, čím zrejme poukazoval na odchod Taliana, ktorý svojím ročným príjmom zaťažoval rozpočet Ruskej futbalovej federácie šiestimi miliónmi eur.

Po tom, ako sa Capello dohodol s Rusmi na odstupnom a rezignoval na svoju funkciu, prevzal jeho kompetencie Sluckij. Hneď pri premiére ho čakal kľúčový zápas kvalifikácie. Jeho zverenci privítali Švédov – a vyhrali 1:0. Bod nestratili ani v ďalších troch dueloch a pod vedením niekdajšieho brankára dosiahli úctyhodné skóre 12:1.

„S príchodom Sluckého sa zmenila atmosféra v tíme. Urobil niekoľko zásadných zmien, začali sme hrať oveľa útočnejšie,“ vravel ruským novinárom po zápase s Moldavskom útočník Arťom Dziuba, s ôsmimi gólmi najlepší strelec skupiny. Kanonier Zenitu Petrohrad dosiahol šesť z nich pod Sluckého vedením. „Leonid z nás vymačkal to najlepšie,“ pridal sa Alan Dzagojev.

Kontrakt medzi Ruským futbalovým zväzom a Sluckým, ktorý sedí aj na lavičke CSKA, vypršal práve po zápase s Moldavskom. Po výborných výkonoch a výsledkoch však s najväčšou pravdepodobnosťou príde k jeho predĺženiu a charizmatický tréner povedie svoju vlasť aj vo Francúzsku.

A možno s ňou dokráča k historickému úspechu. Dosiaľ najlepšie Euro (nerátajúc výsledky Sovietskeho zväzu) zažili Rusi pred siedmimi rokmi na rakúskych a švajčiarskych štadiónoch, kde sa prebojovali do semifinále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #EURO 2016 #ME 2016 #UEFA EURO
Načítavajú sa športové výsledky...