Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šaman Sluckij dostal Rusov na ME do Francúzska

Futbalisti Ruska zvíťazili v pondelkovom dueli G-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2016 do Francúzska nad tímom Čiernej Hory 2:0 a zabezpečili si postup na budúcoročný kontinentálny šampionát.

13.10.2015 11:25
debata
Leonid Sluckij. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Leonid Sluckij Leonid Sluckij.

Národný tím organizátorskej krajiny MS 2018 výrazne ožil po nástupe trénera Leonida Sluckého, ktorý začiatkom augusta prevzal taktovku po odvolanom Talianovi Fabiovi Capellovi. „Zborná“ nedosahovala očakávané výsledky, pričom pred septembrovými duelmi eliminácie figurovala na treťom mieste tabuľky G-skupiny so štvorbodovým mankom na vtedy druhé Švédsko (12 b).

Rusi však jesenné duely eliminácie zvládli na jednotku, triumfovali vo všetkých štyroch stretnutiach pri skóre 12:1. Odborníci v najväčšej krajine sveta pripisujú veľkú zásluhu na postupe práve novému trénerovi Sluckému. Skúsený 44-ročný kouč, ktorý pôsobí aj v klube CSKA Moskva a niekedy na lavičke pripomína meditujúceho šamana, doslova vzkriesil národný tím. Ideálne poskladal základnú zostavu, pričom prinavrátil do mužstva viacerých hráčov, ktorých jeho predchodca často opomínal (Dziuba, Dzagojev či Denisov, pozn.).

„Dobrá práca, chlapci, zachránili ste takmer beznádejnú kvalifikáciu. Teraz pôjdeme do Francúzska. Pozývam všetkých našich fanúšikov, verím, že nás budú podporovať. Hovorieva sa, že posledný krok je najťažší. Tak to bolo aj v zápase proti Čiernej Hore. Boli sme favorit na papieri, ale museli sme to ukázať aj na ihrisku. Ešte raz chcem vysloviť veľké ‚ďakujem‘ hráčom, fanúšikom, ktorí prišli na štadión, aj všetkým, ktorí zápas sledovali v televízii a fandili nám,“ cituje Sluckého slová ruská tlačová agentúra Interfax.

Skupinu vyhrali s prehľadom Rakúšania. Tí po remíze v úvodnom zápase so Švédmi (1:1) triumfovali vo všetkých zvyšných deviatich dueloch a po Anglicku získali najviac bodov zo všetkých tímov v kvalifikácii (28). Zverenci trénera Marcela Kollera v pondelok zdolali v domácom prostredí výber Lichtenštajns­ka (3:0).

„Na ihrisku sme sa zabávali. Mohli ste vidieť radosť z hry, ktorú moji chlapci majú. Môj tím má veľkú dušu a dokáže hrať veľký futbal. Som šťastný za každého Rakúšana. Teraz sa chceme naďalej zlepšovať v tom, v čom sme dobrí. Na ME sa stretneme so silnými mužstvami. Bude dôležité, aby sme zostali mentálne silní a odvážni za každých okolností. Verím, že vo Francúzsku ukážeme to najlepšie, čo je v nás,“ povedal podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) rakúsky kouč.

Tretie mužstvo „géčka“ Švédsko sa bude usilovať získať miestenku na šampionát v novembrovej baráži. Severania napokon získali o dva body menej ako Rusi (18), na záver skupinovej fázy si poradili s Moldavcami (2:0). „Naším cieľom bolo získať tri body a nestratiť pred barážou nejakého dôležitého hráča pre zranenie alebo kartový trest. Zvládli sme to, takže som spokojný. Šesťdesiat minút sme hrali dobré stretnutie, neskôr sme už nehrali tak kvalitne, ale aj tak som spokojný,“ vyhlásil švédsky kormidelník Erik Hamrén.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kvalifikácia ME 2016 #Leonid Sluckij
Načítavajú sa športové výsledky...