Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oranjes vyhrali, ale nádej na postup im pomaly umiera. Česi im nepomohli

Futbalisti Holandska síce zvíťazili v kvalifikácii majstrovstiev Európy na ihrisku Kazachstanu 2:1, ich šanca, že postúpia na šampionát do Francúzska, sa po sobote zmenšila. V druhom zápase skupiny totiž doma prehralo Česko s Tureckom 0:2.

10.10.2015 20:26 , aktualizované: 22:56
Holandsko Foto:
Takto sa radovali Holanďania v Kazachstane.
debata

Na čele skupiny je Island, ktorý má po remíze 2:2 s Lotyšskom na čele tabuľky náskok jedného bodu práve pred Čechmi. Účasť na európskom šampionáte si zaistilo výhrou 3:1 v Azerbajdžane Taliansko.

Útočník Ajaxu Amsterdam El Ghazi nastúpil na premiérový zápas holandskej reprezentácie a hneď sa podieľal na prvom góle v Kazachstane, keď asistoval Wijnaldumovi. Po zmene strán zvýšil náskok hostí Sneijder, ktorý sa v súťažnom zápase za Holandsko presadil prvýkrát od majstrovstiev sveta v Brazílii.

V bránke tímu Oranjes dostal prvýkrát v kvalifikácii šancu Krul, ktorý sa ale v závere duelu zranil a prvé minúty v seniorskej reprezentácii si pripísal Zoet, ktorý v nastavení inkasoval gól od Kuata. Posledné tri minúty odohral útočník Van Persie a zaznamenal tak 100. štart za Holandsko.

V piatej minúte duelu medzi Islandom a Lotyšskom vyrazil gólman Vanins priamy kop Gylfiho Sigurdssona len pred seba a pri lopte bol najrýchlejšie útočník francúzskeho Nantes Sigthórsson, ktorý neomylne zakončil. Náskok navýšil skákavou strelou spoza vápna Sigurdsson, so šiestimi gólmi najlepší strelec islandského celku v kvalifikácii.

Hneď na začiatku druhého polčasu strelil kontaktný gól po Višnakovsovej prihrávke Cauna a Island prvýkrát v kvalifikácii inkasoval od inej ako českej reprezentácie. V 68. minúte navyše dokázal strelou z prvej vyrovnať Šabala a Island tak druhýkrát v rade získal iba bod.

Taliansko poslal do vedenia v Azerbajdžane Éder, veľkú zásluhu na góle mal aj stredopoliar Verratti, ktorý útočníka Sampdorie Janov poslal do šance podarenou prihrávkou za obranu. V 31. minúte síce vyrovnal nedôsledne bránený Nazarov, ešte do polčase si ale hostia vzali vedenie späť. Prvý gól za reprezentáciu od novembra 2012 strelil El Shaarawy.

V druhom dejstve poistil výhru Darmian a Taliansko prvýkrát pod trénerom Contem dalo v zápase tri góly. Na druhom mieste skupiny H zostalo po výhre 2:0 nad Maltou Nórsko.

Futbalisti Belgicka aj Walesu v súlade s predpokladmi postúpili z kvalifikačnej B-skupiny. Belgičania zvíťazili v Andorre 4:1, Walesania podľahli v Bosne a Hercegovine 0:2. O víťazovi skupiny sa medzi postupujúcou dvojicou rozhodne v poslednom kole.

Okrem usporiadateľskej krajiny sú ďalšími istými účastníkmi ME 2016 aj Anglicko, Česko, Island, Rakúsko, Severné Írsko, Portugalsko, Španielsko a Švajčiarsko. Žreb budúcoročného šampionátu sa uskutoční 12. decembra 2015 v parížskom Palais des congrés de Paris. Dvadsaťštyri tímov tam rozdelia do šiestich skupín.

A-skupina:

PRAHA
Česko – Turecko 0:2 (0:0)
Góly: 62. Selcuk Inan (z pok. kopu), 80. Calhanoglu

REYKJAVIK
Island – Lotyšsko 2:2 (2:0)
Góly: 5. Sigthorsson, 27. G. Sigurdsson – 49. Cauna, 68. Sabala

ASTANA
Kazachstan – Holandsko 1:2 (0:1)
Gól: 90.+ Kuat – 33. Wijnaldum, 50. Sneijder

B-skupina:

ANDORRA LA VELLA
Andorra – Belgicko 1:4 (0:2)
Góly: 51. Lima (z pok. kopu) – 19. Nainggolan, 42. De Bruyne, 56. Hazard (z pok. kopu), 64. Depoitre

ZENICA
Bosna a Hercegovina – Wales 2:0 (0:0)
Góly: 71. Djurič, 90. Ibiševič

JERUZALEM
Izrael – Cyprus 1:2 (0:0)
Góly: 76. Bitton – 58. Dossa Junior, 80. Demetriou

H-skupina:

ZÁHREB
Chorvátsko – Bulharsko 3:0 (2:0)
Góly: 2. I. Perišič, 42. Rakitič, 81. N. Kalinič, ČK: 89. Čop (Chorvátsko)

BAKU
Azerbajdžan – Taliansko 1:3 (1:2)
Góly: 31. Nazarov – 11. Eder, 43. El Shaarawy, 65. Darmian, ČK: 88. C. Husejnov (Azerbajdžan)

OSLO
Nórsko – Malta 2:0 (1:0)
Gól: 19. Tettey, 52. Söderlund

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #kazachstan #ME 2016 vo futbale
Načítavajú sa športové výsledky...