Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Platini odmieta všetky obvinenia, UEFA stojí za ním

Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) vyjadril plnú podporu prezidentovi tejto organizácie Michelovi Platinimu.

08.10.2015 23:22
Michel Platini Foto: ,
Michel Platini.
debata

Francúza vo štvrtok suspendovala etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na 90 dní. K tomuto kroku pristúpila na základe vyšetrovania švajčiarskou generálnou prokuratúrou, v ktorom Platini figuruje s dosluhujúcim prezidentom FIFA Seppom Blatterom. Prípad siaha do roku 2011, keď Platini údajne súhlasil s prijatím finančných prostriedkov vo výške 2 miliónov švajčiarskych frankov za dlhoročnú spoluprácu, pričom transakciu podpísal sám Blatter. Aj toho suspendovali na 90 dní.

VV UEFA nesúhlasí s tým, aby Platiniho na poste šéfa európskeho futbalu zastúpil prvý viceprezident UEFA, Španiel Ángel María Villar. „Sme si vedomí toho, že prezident UEFA môže okamžite prijať potrebné opatrenia a odvolať sa proti rozhodnutiu etickej komisie FIFA. Budúci štvrtok sa zídeme v Nyone aj so zástupcami všetkých 54 členských štátov,“ uvádza sa v stanovisku exekutívy UEFA, ktorá však zároveň oznámila, že Platini predbežne nebude vykonávať oficiality súvisiace s funkciou prezidenta organizácie.

Na stranu legendárneho bývalého hráča sa postavil aj prezident Francúzskej futbalovej federácie (FFF) Noël Le Graët: „Zostáva mužom situácie“. Doplnil, že etická komisia FIFA podľa neho urobila veľmi unáhlené rozhodnutie. Francúzsky štátny tajomník pre šport Thierry Baillard pre rozhlasovú stanicu RTL povedal, že verí v Platiniho „čestnosť, poctivosť a odhodlanie“. Bude rád, ak sa novým prezidentom FIFA stane práve tento jeho krajan.

Michel Platini vyhlásil, že obvinenia, ktoré viedli k jeho suspendácii, sú „neuveriteľne vágne“. Predznamenal, že sa odvolá. „Chcem, aby všetci vedeli, ako sa cítim. Nepoháňa ma túžba po odplate. Hodlám sa však pred príslušnými orgánmi brániť. Odmietam všetky obvinenia, ktoré voči mne vzniesli. Zakladajú sa na nepravde a nepresnostiach,“ uviedol v komuniké Platini, ktorý napriek rýchlemu vývoju udalostí nezastáva názor, že v pozadí je nejaký komplot voči nemu.

„Dúfam, že ma nikto v tomto odvetví, ktorému som zasvätil celý život, nechce poškvrniť a obrať o šancu uchádzať sa o post prezidenta FIFA. Chcem ešte raz zdôrazniť, že u mňa prevláda pozitívna energia. Dostal som mnoho podporných správ od členských štátov UEFA. Chcú, aby som pokračoval v mojej práci a slúžil futbalu. Tohto záväzku sa nevzdám za žiadnych okolností,“ uviedol Platini.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Michel Platini