Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

So skorumpovaným Warnerom nechce mať FIFA nič spoločné

Jack Warner je persona non grata vo svete futbalu. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v utorok doživotne dištancovala svojho bývalého viceprezidenta, dlhoročného funkcionára a politika z Trinidadu a Tobaga.

29.09.2015 16:00
Jack Warner Foto: ,
Funkcionár a politik Jack Warner.
debata

Prvý raz ho prinútili opustiť štruktúry už pred štyrmi rokmi, keď sa zaplietol do podplácania delegátov kongresu pre voľby prezidenta FIFA, pretože kupoval hlasy pre Mohammeda bin Hammama, vtedajšieho protikandidáta súčasného lídra Seppa Blattera. Warner bol pritom ako prezident Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) dlho Blatterovým verným spojencom a podľa zistení amerických vyšetrovateľov sa na tom obohacoval.

Spojené štáty požiadali Trinidad a Tobago o jeho vydanie na trestné stíhanie. Definitívna exkomunikácia zo strany FIFA prišla na základe správy sudcu Hansa-Joachima Eckerta z etickej komisie, ktorý riešil kauzu okolo skorumpovaného výberu dejísk MS 2018 a 2022. „Zistili sme, že pán Warner sa počas výkonu svojej funkcie dopustil opakovaných a pravidelných priestupkov proti etickému správaniu, čím zneužíval svoje vysoké postavenie vo FIFA a CONCACAF. Bol kľúčovou postavou vo viacerých podvodoch, keď ponúkal či prijímal protizákonné platby a obohacoval sa aj inými spôsobmi,“ konštatovala FIFA.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #prezident FIFA #Jack Warner #Medzinárodná futbalová federácia FIFA