Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA hľadá nového šéfa. Bude ním šachista?

Prezident Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) Kirsan Iliumžinov oznámil, že zvažuje kandidatúru na post hlavy Medzinárodnej futbalovej asociácie (FIFA).

09.09.2015 17:44 , aktualizované: 17:46
FIFA, ilustračná snímka Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

„Navrhol mi to Andrej Filatov – šéf Ruskej šachovej federácie, ale ešte som sa nerozhodol,“ oznámil pre miestnu tlačovú agentúru R-Sport 53-ročný funkcionár s konexiami na Kremeľ. Podľa pravidiel volieb musia každého uchádzača nominovať aspoň piati členovia FIFA a zároveň musí kandidát preukázať, že aspoň dva z posledných piatich rokov pracoval vo futbalovej sfére.

Iliumžinov má v Rusku povesť excentrika. Počas svojej politickej kariéry ako gubernátor Kalmyckej republiky (1993 až 2010) vyhlásil, že ho uniesli mimozemšťania. Jeho oponenti ho viackrát obviňovali z korupcie a porušovania ľudských práv.

Voľby na post prezidenta FIFA po odstupujúcom Seppovi Blatterovi prebehnú 26. februára.

Jordánsky princ potvrdil kandidatúru

Jordánsky princ Ali bin Al-Husejn v stredu oznámil, že sa bude opätovne uchádzať o post prezidenta Medzinárodnej futbalovej asociácie (FIFA). Tridsaťdeväťročný aristokrat sľúbil, že sa do FIFA pokúsi vniesť viac transparentnosti. „Neverím, že môžme znovu získať dôveru ľudí bez nového vedenia. Musíme vykoreniť korupciu a klientelizmus, ktorý momentálne ovláda svetový futbal. Kandidujem, lebo chcem dokončiť čo som začal,“ vyhlásil Husejn.

Rodák z Ammánu neuspel v májových voľbách proti odstupujúcemu šéfovi svetového futbalu Seppovi Blatterovi, keď najprv namietal výsledok prvého kola, no napokon sa pred opakovaným hlasovaním rozhodol odstúpiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná futbalová federácia FIFA