Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Portugalsko spasil v závere Veloso, Nemci a Poliaci nezaváhali

Stredopoliar Miguel Veloso rozhodol o zisku troch bodov pre Portugalsko v pondelkovom zápase I-skupiny kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska na pôde nepríjemného Albánska gólov v nadstavenom čase druhého polčasu.

07.09.2015 23:07 , aktualizované: 08.09.2015 09:24
Miguel Veloso, Amir Abrashi, Portugalsko, Albánsko Foto: ,
Miguel Veloso uniká Albáncovi Amirovi Abrashiovi.
debata

Portugalsko zvíťazilo 1:0 a s pätnástimi bodmi figuruje na čele tabuľky s trojbodovým náskokom pred Dánskom, ktoré iba remizoval v Jerevane s Arménskom 0:0. Tretie je Albánsko s odstupom jedného bodu na Dánsko, spolu s Portugalskom však ešte odohrá o jeden duel viac ako Dánsko.

„O víťazstve sa môže rozhodnúť v prvej aj poslednej minúte. Zápas sa hrá 90 minút. Najdôležitejšie bolo, že sme skórovali a neinkasovali. Albánske mužstvo je veľmi silné, má niektorých veľmi talentovaných hráčov. Zatiaľ sa im v tejto kvalifikácii darí skvele a to je dôvod, prečo zaznamenali prvú prehru až teraz. Mohli sme sa strelecky presadiť už skôr, ale nakoniec si aj tak myslím, že náš triumf je viac ako zaslúžený,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová portugalského trénera Fernanda Santosa.

Ak Portugalsko akokoľvek zaboduje v najbližšom zápase s Dánskom, ktorému zostáva odohrať už len jediný duel eliminácie, postúpi na ME. Z tejto situácie by chceli vyťažiť historický priamy postup reprezentanti Albánska majúci oproti Dánom k dobru o jeden zápas viac.

„Dnes to bolo stretnutie dvoch polčasov. Do prestávky sme hrali pekný futbal a mohli sme sa ujať vedenia. Po zmene strán predviedlo naše mužstvo jeden z najhorších výkonov, v posledných dvadsiatich minútach sme to totálne nezvládli. Arméni opäť presvedčili, že dokážu hrať s hocikým. Nedokážem pochopiť, že majú iba dva body,“ vyhlásil tréner Morten Olsen, ktorý sedí na lavičke Dánska od roku 2000.

V dueloch D-skupiny si mužstvá na prvých troch miestach tabuľky pripísali víťazstvá. Poliaci si vo Varšave urobili z výberu Gibraltáru „trhací kalendár“, keď v 29. min viedli už 4:0. Nad futbalovým trpaslíkom napokon triumfovali 8:1 a stále sú na 2. mieste o dva body za Nemeckom. Nemci si v kvalitnom súboji v Glasgowe poradili s domácimi Škótmi 3:2. Dva góly víťazného mužstva zaznamenal Th. Müller, jeden pridal Gündogan. Nemci si navyše dali jeden vlastný gól, keď za Neuera poslal loptu Hummels. Ešte pred prestávkou na 2:2 vyrovnával McArthur. V hre o miestenku na ME sú naďalej Íri, ktorí v domácom prostredí „vydreli“ tesné víťazstvo 1:0 nad Gruzíncami.

Reprezentanti Maďarska prišli o cenný triumf v Belfaste nad domácim Severným Írskom v F-skupine až v posledných sekundách, od pre domácich zariadil Lafferty. Severní Íri dohrávali v desiatich, keď v 83. min putoval predčasne pod sprchy Baird. Gól Maďarov dosiahol v 74. min Guzmics. Fínom stačil na domáci triumf nad Faerskými ostrovmi jediný presný zásah, o ktorý sa postaral v 23. min Pohjanpalo. Kvalifikačná mizéria Grékov pokračovala v pondelok v Bukurešti, kde sa v súboji s domácimi Rumunmi zrodila bezgólová remíza. V tabuľke F-skupiny sú na čele Severní Íri o bod pred Rumunmi, tretí Maďari zaostávajú o ďalšie tri body. Poslední Gréci doteraz nazbierali len tri body.

Výsledky pondelkových stretnutí kvalifikácie:

D-skupina:

Poľsko – Gibraltár 8:1 (4:0)
Góly: 8. a 15. Grosicki, 19. a 29. Lewandowski, 56. a 72. Milik, 59. Blaszczykowski (z pok. kopu), 74. Kapustka – 87. Gosling

Írsko – Gruzínsko 1:0 (0:0)
Gól: 69. Walters

Škótsko – Nemecko 2:3 (2:2)
Góly: 28. Hummels (vlastný), 43. McArthur – 18. a 34. Th. Müller, 54. Gündogan

F-skupina:

Fínsko – Faerské ostrovy 1:0 (1:0)
Gól: 23. Pohjanpalo

Severné Írsko – Maďarsko 1:1 (0:0)
Góly: 90.+ Lafferty – 74. Guzmics, ČK: 83. Baird (Sev. Ír.) po druhej ŽK

Rumunsko – Grécko 0:0

I-skupina:

Arménsko – Dánsko 0:0

Albánsko – Portugalsko 0:1 (0:0)
Gól: 90.+ Veloso

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #kvalifikácia ME 2016
Načítavajú sa športové výsledky...