Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie som ako Mandela, vraví šialený Švéd

Počtom obyvateľov patria k najmenším krajinám sveta. Miestne úrady ich evidujú sotva 330-tisíc. Napriek tomu si 23 z nich zahrá o deväť mesiacov na jednom turnaji s najlepšími futbalistami Európy.

07.09.2015 18:00
island, Foto: ,
Radosť hráčov Islandu po víťaznom súboji proti Holandsku.
debata

Island. Krajina, v ktorej hrajú prím hádzaná či zimné športy, prežíva futbalovú eufóriu. Ostrovný štát vyšle po prvý raz v histórii na niektorý z veľkých turnajov svoju reprezentáciu. Islanďania sa predstavia na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Posledný krok na ceste za nevídaným úspechom urobili v domácom kvalifikačnom zápase s Kazachstanom. S outsiderom uhrali postačujúcu remízu 0:0.

„Priznám sa. Keď som začínal s futbalom, neveril som, že môžeme niečo podobné dosiahnuť. Je to neuveriteľné, som v šoku. Za postupom je tvrdá práca celého tímu,“ vravel po záverečnom hvizde jeho kapitán Aron Gunnarson.

So spoluhráčmi bol blízko k postupu už na minuloročné majstrovstvá sveta. Islanďania obsadili v kvalifikačnej skupine druhé miesto a zaistili si miestenku v baráži. V nej však napokon nestačili v dvojzápase na Chorvátsko. „Keď sme začali spolupracovať s Larsom Lagerbäckom, povedal mi, že tento tím má dostatok kvality na to, aby postúpil do Brazílie. Pomyslel som si, že je šialený. Ako sa neskôr ukázalo, nechýbalo veľa a mohli sme sa na svetovom šampionáte predsa len predstaviť,“ hovoril novinárom tréner Heimir Hallgrímsson.

Práve Lagerbäck je hlavným strojcom islandského zázraku. Skúsený Švéd prišiel na islandskú lavičku pred štyrmi rokmi a reprezentáciu, ktorá predtým zbierala jednu prehru za druhou, pretvoril na postrach favoritov. Jeho zverenci to potvrdili aj v bojoch o Francúzsko. V skupine zdolali Turecko (3:0), Česko (2:1) a dvakrát zaskočili aj giganta z Holandska (2:0 a 1:0). „Som hrdý na to, čo sme s chlapcami dokázali. Podarilo sa nám čosi neobyčajné. Necítim sa však ako hrdina. Toto oslovenie si zaslúžia ľudia ako Nelson Mandela či Martin Luther King. Ja som len obyčajný futbalový tréner,“ vyslovil skromnú myšlienku Lagerbäck.

Skúsený 67-ročný expert viedol v minulosti svoju vlasť i Nigériu. Obe krajiny priviedol na majstrovstvá sveta, so Švédmi postúpil aj na Euro 2000, 2004 a 2008. „Úspechy so švédskou reprezentáciou boli krásne. Postup na majstrovstvá Európy vo farbách Islandu je však čosi špeciálne. Táto krajina mi prirástla k srdcu,“ cituje Lagerbäcka uefa.com.

Spolu s Hallgrímssonom sa mohli opierať o viacero osobností islandského futbalu. V kádri majú niekoľko legionárov z popredných líg sveta. Najväčšou hviezdou tímu je Gylfi Sigurdsson. Stredopoliar Swansea nastrieľal v doterajšej kvalifikácii päť gólov a je najlepším kanonierom A-skupiny, z ktorej si popri Islanďanoch zabezpečili postup aj Česi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Nelson Mandela #kvalifikácia ME 2016 #UEFA EURO
Načítavajú sa športové výsledky...