Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Remíza Maďarska s Rumunskom zahrala do karát Severnému Írsku

Piatkové stretnutie medzi Maďarskom a Rumunskom v rámci F-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2016 do Francúzska sa v Budapešti skončilo bezgólovou remízou.

05.09.2015 12:15
Gábor Király, Maďarsko, Rumunsko, futbal, Foto: ,
Brankár Maďarska Gábor Király hypnotizuje loptu v zápase s Rumunskom.
debata

Vyrovnané meranie síl ponúklo divákom na tribúnach minimum príležitostí na skórovanie. Oba tímy sa prezentovali prevažne streleckými pokusmi spoza šestnástky. Nerozhodný výsledok medzi týmito mužstvami sa zrodil aj v prvom vzájomnom zápase v októbri minulého roka na rumunskej pôde (1:1).

„Naše prípravy na zápas mali ďaleko od ideálu, a preto som s výsledkom spokojný. Boli sme organizovaní, disciplinovaní a mali niekoľko príležitostí streliť gól. Náš brankár Gábor Király však tiež predviedol dôležité zákroky, takže remíza je spravodlivá. Vedeli sme, že Rumunsko je veľmi silné v strede poľa. Z toho dôvodu sme sa snažili hrať po krídlach. Moji hráči podali skvelý výkon proti tímu, ktorý sa nachádza na 7. mieste v rebríčku FIFA,“ vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) Bernd Storck, pre ktorého išlo o premiéru na lavičke maďarskej reprezentácie.

„Čaká nás zápas v Severnom Írsku. Bude to fyzicky náročné. Musíme si dať pozor na štandardné situácie. Budú cítiť šancu, pretože sú blízko postupu na ME,“ skonštatoval maďarský stredopoliar Zoltán Gera.

„Bolo to veľmi dobré stretnutie v športovom duchu. Maďari nás nezdolali 34 rokov, som rád, že táto séria trvá naďalej. Snažili sme hrať útočne až do konca, alke nevytvorili sme si dosť šancí na to, aby sme brali tri body. Najbližšie nastúpime proti Grécku, musíme urobiť nejaké zmeny, pretože niekoľko hráčov utrpelo zranenia a času na zotavenie je málo. Nemyslím si, že musíme vyhrať kvalifikačnú skupinu, najdôležitejšie je postúpiť na šampionát,“ vyhlásil rumunský lodivod Anghel Iordanescu.

Ako pripomenul 65-ročný rodák z Bukurešti, Maďari naposledy zdolali dvojho súpera ešte v roku 1981, odvtedy sa im nepodarilo zvíťaziť v desiatich dueloch v rade. Pre zaujímavosť, 13. mája 1981 nastúpil v spomenutom dueli na budapeštianskom Népstadione aj Anghel Iordanescu. Maďari pred 60-tisíc divákmi triumfovali 1:0.

Rumunskému obrancovi Razvanovi Ratovi sa bod z Budapešti málil. „Maďari neboli takí dobrí, ako sme si mysleli. V druhom polčase sme mali na to, aby sme strhli víťazstvo na našu stranu. Rumunský futbal neprežíva ľahké obdobie, pretože kluby vypadli z európskych pohárov. Triumf v Maďarsku by bol krokom vpred,“ povedal Rat.

Z nerozhodného výsledku medzi Maďarskom a Rumunskom vyťažilo Severné Írsko. Zverenci trénera Michaela O'Neilla zvíťazili na Faerských ostrovoch 3:1 a so 16 bodmi sa usadili na čele F-skupiny pred Rumunmi (15 bodov).

Ak Severní Íri v pondelok zdolajú v domácom prostredí v Belfaste maďarského protivníka, ktorý má aktuálne o štyri body menej, postúpia na kontinentálny šampionát do Francúzska. Územie patriace pod Veľkú Britániu sa doteraz nikdy nepredstavilo na záverečnom turnaji ME, trikrát sa však zúčastnilo na MS (1958, 1982 a 1986).

„My jednoducho chceme skončiť nad čiarou a potvrdiť to musíme už v pondelok proti Maďarsku. Bolo by fantastické, keby sme tak mohli učiniť pred našimi fanúšikmi vo Windsor Parku. Pre túto skupinu hráčov by to bol fantastický úspech. Mám skvelých futbalistov, ktorí si to zaslúžia. Príkladom je 35-ročný Aaron Hughes, ktorý pricestoval až z Austrálie, hoci napokon nenastúpil,“ povedal podľa portálu goal.com O'Neill.

V ďalšom zápase F-skupiny podľahlo Grécko na domácej pôde Fínsku 0:1. Osemfinalista minuloročných MS v Brazílii nezvíťazil v aktuálnom eliminačnom cykle ani siedmy pokus a s dvoma bodmi figuruje na chvoste skupiny. Juhoeurópania nezvíťazili v desiatom zápase po sebe a na víťazstvo čakajú už viac ako rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016 #maďarská futbalová reprezentácia #rumunská futbalová reprezentácia
Načítavajú sa športové výsledky...