Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V jeho kresle sedel Mandela i Gorbačov. A uznával Dubovského

Jeho zvonku nie príliš nápadný salón, ktorý sa nachádza v podzemí v centre Ovieda, je nielen moderným holičstvom.

05.09.2015 08:00
Ramiro Fernández Alonso Foto: ,
Ramiro Fernández Alonso, ktorého všetci oslovujú jednoducho Ramiro.
debata

„Toto je holičské kreslo z roku 1885 a tento kufor patrí osobnému holičovi generála Franca,“ ukazuje na najvzácnejšie kúsky svojej zbierky Ramiro Fernández Alonso, ktorého všetci oslovujú jednoducho Ramiro.

Napísali o ňom knihu, prijal ho pápež Ján Pavol II. a chystá sa na audienciu k Františkovi. Je osobným holičom kráľovskej rodiny v Madride, ale aj španielskej futbalovej reprezentácie. V jeho kresle sedeli nielen veľké športové legendy, ale aj najvplyvnejší muži planéty a najväčšie osobnosti z rôznych oblastí života. Svojej profesii sa venuje 55 rokov a v Oviede už pôsobí polstoročie. Stále čiperný a elegantný chlapík, ktorému nik neháda 72 rokov, má vzťah aj k Slovensku. Bol blízkym priateľom veľkého futbalového talentu z Bratislavy Petra Dubovského v čase jeho pôsobenia v Reale Oviedo. Bývalý slovenský futbalový reprezentant tragicky zahynul pred pätnástimi rokmi.

Medzi vami a Petrom bol pomerne veľký vekový rozdiel. Ako sa zrodilo vaše priateľstvo?
Keď Peter prestupoval z Realu do Ovieda, v roku 1995, zavolal mi z Madridu známy španielsky reprezentant, líder tímu Míchel a požiadal ma, aby som sa o nového mladého hráča trochu postaral. Zoznámili sme sa a rýchlo sme sa spriatelili. Nielenže sa chodil ku mne strihať, ale trávili sme spolu pomerne veľa času, chodili na obedy, viedli sme rôzne debaty.

Peter vtedy nosil dlhší účes, mal husté vlasy, pre holiča bol asi zaujímavým objektom…
Mal naozaj pekné vlasy, upravoval som mu ich každých dvadsať dní, trochu som mu vždy vzal z ich koncov. Ale raz som jeho i niektorých ďalších hráčov Ovieda ostrihal dohola. To bola stávka, dohodli sa, že ak zdolajú Real Madrid, bývalý Petrov klub, tak vlasy pôjdu dole.

Čo ste si na Petrovi najviac vážili?
Jeho zmysel pre priateľstvo, to, ako ho vnímal, čo pre neho znamenalo. Chvíľu trvalo, kým sa niekomu otvoril, ale potom si utvoril veľmi silné, úprimné puto.

A aký bol futbalista?
Takého hráča Oviedo dlho nemalo. Bola to jasná jednotka mužstva v časoch, keď tu pôsobil, ale aj za dlhé roky predtým. To netvrdí len Ramiro, ale aj mnohí iní, ktorí rozumejú futbalu.

Pamätajú si na neho aj fanúšikovia?
Je tu pojem. Práve včera v klube vyhodnocovali uplynulú sezónu a najlepší hráč dostáva tradične Cenu Petra Dubovského. V čase jeho pôsobenia, pred jeho tragickou nehodou, sa Oviedo v lige trápilo a práve Peter ho držal nad vodou. Po jeho odchode boli fanúšikovia nešťastní, mnohí tvrdili, že mužstvo padlo do druhej ligy preto, lebo mu už nemohol pomôcť.

Oviedo potom zostúpilo aj do tretej ligy. Momentálne je opäť v druhej, myslíte si, že sa vrátia dobré časy a zahrá si ešte v najvyššej súťaži?
Verím tomu, možno by mohlo postúpiť už v najbližšom ročníku, myslím si, že máme teraz dobre poskladané mužstvo a nechýbajú nám ani najvyššie ambície.

Chodíte stále na futbal?
Samozrejme, na každý zápas, aj keď sme hrali v tretej lige. Vtedy sa ukáže, kto je ozajstný fanúšik, vtedy potrebuje klub najväčšiu podporu.

Prečo sa dnešný kvalifikačný zápas hrá práve v Oviede?
Máme dlhšie nový štadión a šéf našej astúrskej futbalovej federácie dlhšie žiadal, aby federácia pridelila Oviedu aspoň jeden zápas španielskych reprezentantov. Hneď po žrebe tejto skupiny navrhol, aby to bol zápas so Slovenskom.

Malo to nejaký súvis aj s pôsobením Petra Dubovského v miestnom klube?
Nie, s Petrom to priamo nesúviselo. Je to zhoda okolností. Aj predstavitelia iných klubov žiadali, aby sa stretnutia národného tímu nehrávali len v Madride či Barcelone, ale aj v iných menších mestách. Najväčším propagátorom tejto zmeny bol práve šéf astúrskeho zväzu. Samozrejme, Slovensko tu je veľmi vítané, aj preto, že mnohí si pamätajú Petra.

Bude vypredané?
Nepochybujem o tom, v piatok už bolo k dispozícii len posledných päťtisíc vstupeniek.

Myslíte si, že Španielsko v sobotu vráti Slovensku prehru zo Žiliny?
Španielsko toto víťazstvo veľmi potrebuje. Ale má pred Slovenskom rešpekt. Vieme, že nastúpime proti súperovi, ktorý ešte v skupine nestratil ani bod. Momentálne prežíva španielska reprezentácia horšie obdobie, menšiu krízu, aj preto vládnu obavy.

Aký výsledok tipujete?
Aj keď vyhráme 1:0, budem spokojný. A myslím, že aj naši reprezentanti. Ste naši hostia, vítame vás s otvorenou náručou, ale chceme určite vyhrať.

Chodíte stále strihať španielskych futbalistov?
Vidíte, už mám zbalený kufor so všetkým potrebným (ukazuje na kufor v miestnosti – pozn. red.), už na mňa čakajú. Stále som oficiálny holič reprezentácie. Ich účesy budú v poriadku, to, čo ukážu na ihrisku, neviem garantovať… (smiech).

Aké najväčšie futbalové hviezdy ste strihali?
Samozrejme, všetky posledné generácie španielskych reprezentantov, bolo medzi nimi veľa skvelých futbalistov. Z ostatných? Napríklad Angličana Davida Beckhama.

To asi nebolo jednoduché, ten si na svoj výzor potrpel…
Áno, to bol hráč, ktorý najviac vedel, čo pre neho znamená imidž, bolo pre neho dôležité, ako vyzerá. Musel byť vždy originálny, často menil aj účesy. Keby ste sa ma však spýtali, kto bol podľa mňa komplexne najelegantnejší muž, účesom, oblečením, figúrou i osobnosťou, s ktorým som sa medzi futbalistami stretol, tak to bol Xabi Alonso, ktorý hral dlho v Reale Madrid a teraz pôsobí v Bayerne Mníchov.

Ste aj prominentným kráľovským holičom. Akí zákazníci sú členovia prvej španielskej rodiny?
Ospravedlňujem sa, túto tému nechcem verejne rozoberať, je to všade na svete diskrétna záležitosť. Rešpektujem to, je to tabu.

Aké najvýznamnejšie celebrity sedeli vo vašom kresle?
Strihal som veľa známych a slávnych ľudí. Spomeniem aspoň Nelsona Mandelu, Georgea Busha staršieho, Michaila Gorbačova, Henryho Kissingera… Na všetkých ma zaujala jedna vec: hoci boli silnými a významnými osobnosťami, správali sa ako bežní ľudia, veľmi skromne.

Keby som sa chcel u vás ostrihať, koľko eur by som musel mať v peňaženke?
Bez obáv, neskrachujete. K nám chodia nielen celebrity, ale aj úplne obyčajní ľudia. Vážime si každého zákazníka.

Stále beriete aj vo svojom salóne do rúk nožnice, hoci tu máte aj teraz veľa holičov. Baví vás táto práca aj po vyše polstoročí?
Som už starší, ale mám mladé srdce. Cítim sa dobre, pracujem s mladými a mám aj takého ducha. V mojej profesii je veľmi dôležité, aby som kráčal s duchom doby, lebo nás navštevuje veľa mladých ľudí. Kedysi sa strihali najmä podľa vzoru hercov či spevákov, teraz sú viac v kurze športovci. Tí udávajú trend, sú to imidžové vzory, mladí ich napodobňujú.

Poznáte aj účes slovenského futbalistu Marka Hamšíka?
Samozrejme.

Páči sa vám?
Nie. Nie je to môj štýl. Ale môžem čakať, že niektorí mladí, ktorí ho dnes uvidia na ihrisku, čoskoro prídu a budú chcieť, aby sme ich ostrihali presne takto. Hamšík patrí medzi tých, ktorí ukazujú mladšej vekovej skupine módne trendy v účesoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holičstvo #Nelson Mandela #Michail Gorbačov #Oviedo #Ramiro Fernández Alonso