Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Jokl bol futbalový básnik. Odišiel mladý

Narodil sa krátko po skončení vojny, presne rok po vypuknutí Slovenského národného povstania. Sedemdesiatky, ktorú by oslavoval v sobotu, sa nedožil. Futbalový básnik Karol Jokl zomrel mladý. Mal len 51 rokov.

28.08.2015 12:00
karol jokl, šk slovan bratislava Foto:
Karol Jokl obliekal dres bratislavského Slovana dvanásť rokov a pričinil sa o tri tituly.
debata (2)

Na bratislavské Tehelné pole prišiel z rodného Partizánskeho. Vyhliadol si ho v roku 1963 slávny kouč Jim Šťastný a hneď bolo jasné, že na scéne sa objavil výnimočný talent. Jeho kariéra nabrala nevídané obrátky, ktoré sú v dnešnom futbalovom svete skoro neopakovateľné.

Nebol ešte plnoletý, keď si odkrútil prvoligovú premiéru v drese Slovana – 18. augusta 1963 proti Hradcu Králové. Ocitol sa v jednom tíme so Schrojfom, Urbanom, Popluhárom, Adamcom. A nemal ešte stále ani osemnásť, keď strelil svoj prvý ligový gól do siete Sparty Praha. Trvalo krátko a obliekol si aj dres československej reprezentácie. Debutoval 3. novembra 1963 v Záhrebe proti Juhoslávii. Futbalové ucho nastúpilo vedľa slávnych borcov, ktorí mali v zbierke striebornú medailu z MS 1962 v Čile. Jeho spoluhráčmi sa z večera na ráno stali legendy Popluhár, Pluskal, Kvašňák, Masopust, Scherer.

Už v mladom veku nemal prakticky slabiny. Elegantného útočníka, úžasného technika s výbornou postavou i futbalovým myslením preslávila jeho bezchybná ľavačka. Vedel však strieľať oboma nohami, hlavičkoval, lopta ho poslúchala ako málokoho. V lige si pripísal 68 gólov, v reprezentácii 11. Z milimetrovo presných prihrávok ťažili jeho spoluhráči, v belasom drese najmä rýchly Ján Čapkovič. Súperovi hráči si nevedeli s ním poradiť, zastavovali ho faulami a často ho z hry vyradilo zranenie. V opačnom prípade by to dotiahol vo futbale ešte ďalej.

Na Tehelnom poli prežil dvanásť rokov. Pričinil sa o tri tituly a výraznou mierou prispel k historickému triumfu v PVP 1969, keď sa Slovan tešil z finálového víťazstva nad FC Barcelona 3:2. V tom čase bol i pevnou súčasťou reprezentačného mužstva. Hral vo výbere, ktorý 23. júna 1968 zdolal na Tehelnom poli Brazíliu 3:2, nechýbal na ihrisku ani 3. decembra 1969 v pamätnom súboji o postup na MS proti Maďarsku v Marseille a k výhre Československa 4:1 prispel gólom. Na šampionáte 1970 v Mexiku nastúpil proti Brazílii i Rumunsku.

Ako rýchlo vo veľkom futbale zažiaril, tak rýchlo sa z neho vytratil. Nemal ešte tridsiatku, patril k oporám Slovana, keď sa rozhodol po zisku titulu s najvyššou súťažou skončiť. Odišiel v roku 1975 do druholigovej Prievidze. Odkrútil si ešte jednu sezónu a definitívne zavesil kopačky na klinec.

Zaradil sa do civilného života, učil na strojníckej fakulte telocvik a do futbalu sa zasa vrátil až po takmer dvadsiatich rokoch. A opäť na Tehelné pole – tréner Dušan Galis si ho vybral za svojho asistenta. Pomáhal mu k zisku troch titulov.

Tuhý fajčiar málokedy dával navonok svoje pocity, no futbal nesmierne prežíval. V plnom nasadení ho zradilo srdce. V nedeľu 27. októbra 1996 mal náročný program. Popoludní sledoval budúcich súperov v lige v Dunajskej Strede, domáci hostili Banskú Bystricu. Po ňom sa ponáhľal do Bratislavy, lebo večer hral Slovan proti košickej Lokomotíve. Zápas domácim nevyšiel, podľahli 0:1. Necítil sa po ňom dobre, nešiel ani na pozápasovú tlačovú besedu, čo bola v tom čase jeho úloha, ale vybral sa domov. Tam v pondelok nadránom 28. októbra 1996 odišiel do futbalového neba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #ŠK Slovan Bratislava #Karol Jokl