Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fico: Obdobie sľubov sa skončilo. NFŠ bude za viac ako dva roky realitou

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik verí, že Národný futbalový štadión (NFŠ) v Bratislave bude o približne dva a pol roka realitou. Povedal to na piatkovom stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom na pôde SFZ.

21.08.2015 14:18
Robert Fico, Ján Kováčik Foto: ,
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik počas tlačovej konferencie na tému: Vyhodnotenie plnenia spolupráce vlády SR a Slovenského futbalového zväzu pri rekonštrukciách futbalových štadiónov.
debata (57)

„Som presvedčený, že teraz sa konečne skončilo jedenásťročné obdobie večných sľubov a živenia falošnej ilúzie, že v Bratislave bude stáť Národný futbalový štadión. Veľmi dlho sme počúvali o tomto projekte iba sľuby. Teraz, keď sa do toho vložila vláda SR, verím, že za viac ako dva roky bude projekt realitou. Slovenský futbal ako celok veľmi potrebuje dôstojný športový stánok typu NFŠ, ktorý svojimi parametrami bude spĺňať tie najvyššie štandardy FIFA,“ skonštatoval prvý muž slovenského futbalu.

O interese vlády SR postaviť v Bratislave na Tehelnom poli NFŠ hovoril na stretnutí aj premiér, ktorý viackrát zopakoval názor, že zodpovední ľudia urobia všetko pre to, aby 27 miliónov eur, ktoré vládny kabinet vyčlenil na výstavbu NFŠ, bolo rozumne a osožne použitých.

„Mňa nezaujíma, čo sa okolo Národného futbalového štadióna urobilo alebo neurobilo v minulosti. My sa doterajšou históriou plánov okolo NFŠ už nechceme zaoberať. Teraz je iná situácia. Prvýkrát vláda SR povedala, že tento projekt podporí. Preto sme vypísali súťaž pre verejné obstarávanie, preto sme podpísali zmluvu s poradenskou firmou, ktorá zhodnotí tento projekt. Aj tieto kroky svedčia o tom, že ideme do toho,“ reagoval Robert Fico na otázky aktuálneho diania okolo výstavby NFŠ v Bratislave na Tehelnom poli.

Podľa Fica šanca, že vláda SR tento odvážny zámer už konečne aj dokončí, je vysoká. „My sme prevzali zodpovednosť za postavenie tohto športového stánku. Vieme, že naši kritici nám budú hádzať polená pod nohy, ale Slovensko potrebuje Národný futbalový štadión. O tom som presvedčený. Mňa nezaujíma, čo sa okolo tohto štadióna dialo pred štyrmi – piatimi rokmi, hoci som to celé ako nezainteresovaný človek sledoval. Mňa bude zaujímať to, čo sa okolo projektu bude diať v najbližšej budúcnosti,“ tvrdil Robert Fico, ktorý je pripravený obhajovať všetky kroky vládnych predstaviteľov v súvislosti s výstavbou NFŠ.

„My sme spoluprácu s poradenskou firmou potrebovali, aby nás nikto nemohol obviňovať, že o výstavbe takého diela rozhodli vládni úradníci od stola. Od poradcu chceme, aby skontroloval, v akom stave je celý projekt, či sa takýto štadión do tejto lokality svojou náročnosťou hodí a podobne. Vybrali sme erudovaného poradcu, ktorému dáme celý projekt zhodnotiť,“ objasnil R. Fico dôvody momentálneho kolidovania auditu a verejného obstarávania.

Predseda vlády Robert Fico na pôde SFZ. Foto: SITA, Robert Tappert
Robert Fico Predseda vlády Robert Fico na pôde SFZ.

„Samozrejme, spravíme si audit tých prác, ktoré sa dosiaľ urobili na projekte. Chceme vedieť, koľko financií investor už minul i zistiť, ako sa urobili stavebné úpravy a zemné práce. Ja som za to, aby Slovensko malo Národný futbalový štadión. Doteraz som celý proces okolo neho sledoval iba z diaľky. Pri tom sledovaní som dospel k názoru, že ak aj naďalej budeme postupovať, ako sme postupovali doteraz, NFŠ na Slovensku tak skoro nebude. Museli sme niečo zmeniť, inak to nešlo. Prvýkrát povedala vláda SR, že ide do toho sama. Postavíme to spolu so Slovenským futbalovým zväzom, Slovanom Bratislava a súkromným investorom, ktorý mal snahu postaviť NFŠ na Tehelnom poli,“ objasnil postup „práce“ prvý muž slovenského vládneho kabinetu.

„Všetky kroky, ktoré teraz prebiehajú, sú úplne legitímne a transparentné. Ten projekt by mal splniť tie kritériá, ktoré očakávame od podobného špičkového športoviska. Pravdepodobnosť, že to dokážeme, je naozaj veľká. Všetko ide podľa plánu. My chceme, aby Slovensko malo dôstojný Národný futbalový štadión,“ poznamenal premiér Robert Fico a dodal:

„Môžem si pomôcť analógiou Národného hokejového štadióna. Koľko sa o tom hovorilo, koľko sa okolo toho špekulovalo, koľko bolo kritiky počas rekonštrukcie tohto štadióna. Dnes je to výborne vybavené centrum hokeja na Slovensku. Je to pekný štadión. Všetkých nás teší, že Slovensko má takú dôstojnú športovú arénu, v ktorej sa môžu hrať medzinárodné turnaje najvyššej kvality. A budeme veľmi radi, keď o niekoľko rokov sa toto isté bude diať aj na Národnom futbalovom štadióne.“

57 debata chyba