Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Platini sa mi vyhrážal väzením, tvrdí odchádzajúci šéf FIFA Blatter

Odchádzajúci prezident FIFA Sepp Blatter tvrdí, že sa mu šéf UEFA Michel Platini počas májového volebného kongresu vyhrážal väzením.

15.08.2015 14:45
Michel Platini, Sepp Blatter Foto: ,
Michel Platini gratuluje Seppovi Blatterovi po jeho znovuzvolení do pozície šéfa FIFA.
debata (2)

Súčasný uchádzač o pozíciu šéfa svetového futbalu Platini tým chcel Švajčiara spájaného s korupciou donútiť, aby odstúpil z boja o prezidentskú funkciu. Blattera znovuzvolili na čelo FIFA, ale štyri dni nato nečakane oznámil odchod.

Blatter v rozhovore pre holandský denník de Volkskrant uviedol, že sa mu Platini vyhrážal prostredníctvom jeho osemdesiatdva­ročného brata Petera. „Pri obede sedel vedľa môjho brata. Povedal mu: ‚Odkáž Seppovi, nech pred voľbou odstúpi, alebo pôjde do väzenia,‘“ povedal Blatter. Jeho brat sa vraj po týchto slovách rozplakal.

Platini, ktorý patril k najväčším Blatterovým kritikom, sa k jeho obvineniu odmietol vyjadriť. „Táto vymyslená historka je ďalšia zo série pokusov Zürichu (vedenia FIFA) odvrátiť pozornosť od skutočných problémov, ktorým FIFA čelí. Prezident UEFA nemieni na také smiešne obvinenia reagovať,“ reagoval zdroj z Platiniho okolia.

Dva dni pred májovými voľbami prezidenta FIFA nechali americké úrady zatknúť pre korupciu siedmich vysokých funkcionárov svetovej federácie v zürišskom hoteli. Napriek škandálu Blattera znovuzvolili do čela organizácie, na ktorého čele je od roku 1998.

Štyri dni po tom však prekvapivo oznámil, že zo svojej funkcie odstupuje. V rozhovore pre de Volkskrant teraz poprel, že by to bolo v súvislosti s údajnými Platiniho vyhrážkami. Chcel vraj iba ochrániť svoju rodinu a FIFA „pred útokmi“.

Blatterovho nástupcu zvolia 26. februára budúceho roka a Platini už oznámil, že sa bude o funkciu uchádzať. Federácii bude dovtedy šéfovať Blatter, ktorý kvôli americkým úradom plánuje v najbližších šiestich mesiacoch obmedziť svoje cestovanie.

"Nie je na mňa vydaný zatykač, nevyšetrujú ma ani nevyzývajú na podanie svedectva. Avšak systém funguje tak, že človeka môžu vydať, keď navštívi krajinu, kde majú Američania vplyv. Pred pár týždňami Američania zatkli švajčiarskeho bankára v Taliansku a o 24 hodín neskôr bol v Miami. Takže nepôjdem nikam, "uviedol sedemdesiatdeväťroč­ný Švajčiar.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA