Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začal sa tender na výstavbu NFŠ v Bratislave, mal by stáť 54 miliónov eur

Avizovaná verejná súťaž na výstavbu Národného futbalového štadióna (NFŠ) na Tehelnom poli v Bratislave sa už začala. Investor projektu, spoločnosť Národný futbalový štadión, a. s. predpokladá, že výstavba štadióna bude stáť predbežne 45 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (54 mil. eur vrátane dane).

07.08.2015 15:50
Bratislava, Národný futbalový štadión Foto: ,
Z bývalého štadióna na Tehelnom poli je v súčasnosti iba jama s kopou zeminy.
debata

Súčasťou tejto sumy sú aj náklady na vypracovanie samotnej realizačnej projektovej dokumentácie. Dodanie projektu a realizácia prác by mali trvať najviac dvadsať mesiacov, ale najneskôr do konca roka 2017.

Dlho pripravovaná investícia sa bude financovať z prostriedkov investora a zo štátneho rozpočtu. Nový futbalový štadión vyrastie v areáli pôvodného štadióna ŠK Slovan Bratislava a bude mať kategóriu 4 podľa smernice UEFA pre infraštruktúru štadiónov.

Uchádzači o výstavbu NFŠ môžu predkladať ponuky do 23. septembra na adresu bratislavskej firmy Process Management, s. r. o., ktorá pre investora zabezpečuje verejné obstarávanie. O vysvetlenie podmienok účasti treba požiadať do 11. septembra. Rozhodovať bude ekonomicky najvýhodnejšia ponuka, pričom cena za uskutočnenie zákazky má relatívnu váhu 90 bodov a lehota realizácie projektu v celých týždňoch desať.

Jednou z podmienok účasti v tendri je preukázať uskutočnenie prác podobného charakteru za predchádzajúcich päť rokov v celkovom objeme minimálne 45 mil. eur bez DPH. Najmenej jedna stavba musí mať hodnotu aspoň 25 mil. eur bez DPH. Zoznam musí zahŕňať aj stavby, ktorých súčasťou boli železobetónové konštrukcie v minimálnom objeme 10 mil. eur bez DPH. Uchádzači zároveň majú predložiť referenciu na vybudovanie hracej plochy pre futbalový štadión kategórie 3 alebo 4 podľa smernice UEFA.

Premiér Robert Fico 5. mája informoval, že vláda preberá na seba zodpovednosť za výstavbu NFŠ a je pripravená zabezpečiť finančné, technické aj personálne podmienky na vznik tohto stánku. Podnikateľ Ivan Kmotrík predtým oznámil, že rezignuje na snahu postaviť štadión.

„Štadión musí byť naozaj národný, slúžiť predovšetkým na účely reprezentácie, súčasťou by malo byť aj sídlo SFZ, Sieň slávy. Využívať sa bude aj na koncerty či iné kultúrne podujatia,“ uviedol Robert Fico.

Štadión musí podľa premiéra slúžiť aj prvoligovému futbalu v Bratislave. „Mám informácie od predstaviteľov Slovana, že sú pripravení zafinancovať časť štadióna, ktorá by bola výlučne využívaná na ligový futbal. Pokiaľ ide o zostávajúce priestory, zázemie, sociálne zariadenia, kabíny, tribúny či trávnik, toto všetko bude na účely určené štátom,“ dodal Fico.

Na tento rok je k dispozícii 27 mil. eur a ďalšie peniaze budú vyčlenené v budúcom roku. Predpokladaná kapacita štadióna by mohla byť približne 20-tisíc miest.

debata chyba
Viac na túto tému: #Národný futbalový štadión