Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Interisti smelo deklarujú ambície ísť vyššie

Futbalisti treťoligového Interu Bratislava vstupujú do jesennej časti sezóny 2015/2016 so smelým odhodlaním postúpiť do vyššej súťaže. Pozícia účastníka III. ligy skupiny Bratislava je pre naplnenie ich odvážnych plánov už nedostačujúca.

30.07.2015 16:50
Inter Bratislava Foto:
Inter každý rok postupoval o súťaž vyššie, ich spanilá jazda sa zastavila až v minulej sezóne.
debata

„Keďže konferencia SFZ nesúhlasila s navrhovanou reorganizáciou republikových futbalových súťaží, rozhodli sme sa vziať osud do vlastných rúk a o postup do II. ligy skupiny Západ sa ideme usilovať od prvého kola nového súťažného ročníka III. ligy,“ povedal na stretnutí s novinármi prezident klubu a hlavný tréner A-mužstva v jednej osobe Jozef Barmoš. Práve pod vedením bývalého 52-násobného československého reprezentanta a člena bronzového tímu z ME 1980 v Taliansku voľakedy populárny Inter vstal z popola.

Nástupcovia bývalého dvojnásobného majstra SR a dvojnásobného víťaza Slovenského pohára (1999/2000 a 2000/2001) po odpredaní licencie do Senice po sezóne 2008/2009, museli začínať doslova na zelenej lúke. Hráči okolo kapitána Romana Kratochvíla každý rok postupovali o súťaž vyššie, ich spanilá jazda sa zastavila až v minulej sezóne – v III. lige.

„Všetci robíme všetko preto, aby sme Inter postupne vrátili do súťaží, v ktorých dlhé roky pôsobil,“ konštatoval Jozef Barmoš. Ako šéf „vzkrieseného“ Interu ďalej uviedol, do letnej prípravy sa zapojilo až 29 hráčov, z ktorých v mužstve pre sezónu zostane dvadsaťpäť. „Chlapci, ktorí sa u nás nepresadili, pôjdu na hosťovanie, resp. do iných klubov. My sme v lete oslovili šesť hráčov, ktorých sme si vedeli predstaviť v našom drese, piati dali prednosť iným klubom, jeden dokonca prestúpil do 7. regionálnej rakúskej ligy, kde bude mať lepšie finančné podmienky. Aj to o niečom svedčí,“ uviedol 60-ročný rodák zo Šurian Jozef Barmoš.

Dlhoročného ligového hráča Interu najviac potešil návrat skúseného Petra Majerníka, ktorý ešte v jarnej časti Fortuna ligy bol kapitánom v FC DAC 1904 Dunajská Streda. „Som rád, že Peter prijal našu ponuku, lebo mužstvo, ktoré chce bojovať o postup, potrebuje okrem bojovných a technických mladých hráčov aj skúsených harcovníkov najmä v defenzíve. Peter Majerník je takým erudovaným futbalistom. Spolu s Romanom Kratochvílom dokážu mužstvo usmerniť nie iba na ihrisku, ale aj v šatni. Verím, že Peter úlohy, ktoré mu určíme, bude zodpovedne plniť. Veď okrem pôsobenia v A-mužstve bude súčasne aj asistentom trénera v mládežníckych mužstvách. Aj to bola súčasť ponuky pre neho, aby prišiel do nášho klubu.“

Napokon, Inter je už roky známy výbornou prácou s futbalovou mládežou. Dokonca aj v sezónach, keď „žlto-čierni“ doslova bojovali o holé prežitie, mládežníckych tímov sa nezriekli. Aj preto v súčasnosti od troch družstiev malých prípravkárov, ktorí ešte nemajú vlastnú súťaž, až po hráčov A-tímu sa funkcionári a tréneri z Drieňovej starajú o približne 330 futbalistov. Stále to robia veľmi obetavo a nezištne, veď vedenie Interu môže ročne pracovať s plánovaným rozpočtom vo výške okolo 240 000 eur. Za tie peniaze vie financovať nie iba mužstvá, ale aj investovať.

„Sme vďační každému sponzorovi, podporovateľovi a partnerovi, ktorí investuje peniaze do interistickej futbalovej mlade. Každé euro, ktoré od podporovateľov a zástupcov firiem dostaneme, veľmi rozumne využijeme, resp. investujeme do ďalšieho rozvoja futbalu pod hlavičkou Interu Bratislava,“ zdôraznil nový generálny manažér Interu Anton Greguš.

Ako dôkaz Gregušových slov môže poslúžiť osem pozoruhodných projektov, na ktorých ľudia z Drieňovej momentálne pracujú. Za všetky stačí spomenúť projekt Pánty, čo je v praxi budovanie tréningových ihrísk pre dorastencov do 17 a 19 rokov a pre mužov v priestoroch Strednej odbornej školy hotelovej a cestovného ruchu v Bratislave, ako aj zámer zriadiť v spolupráci s touto školou futbalovú akadémiu.

Hráči Interu sa zdravia s fanúšikmi ešte v... Foto: SITA
Inter Bratislava, Tomčák Hráči Interu sa zdravia s fanúšikmi ešte v čase, keď Inter hral II. ligu.

„Na Pántoch by naši mladí hráči mali zabezpečené všetko počnúc tréningovým procesom a končiac ubytovaním a stravovaním. Preto si od tohto rozbehnutého projektu veľa sľubujeme. Veríme, že sa nám ho podarí zrealizovať,“ zdôraznil Jozef Barmoš. Podobný zámer, tentoraz v spolupráci so základnou školou, je aj projekt Bachová, v rámci ktorého chcú okrem dvoch detských ihrísk s umelou trávou vybudovať aj futbalovú akadémiu pre žiakov základnej školy. Ďalším projektom sú tréningy v rakúskej obci Wolfstahl, kde sa interisti pripravujú dvakrát v týždni. „Sme radi, že Slováci, ktorí žijú vo Wolfstahle, mám pomohli vyriešiť problém okolo tréningových plôch, ktorých je v Bratislave žalostne málo, a navyše stále ubúdajú,“ povedal na margo futbalovej cezhraničnej spolupráce Jozef Barmoš a pokračoval: „Vďaka ochote funkcionárov tejto rakúskej obce sa môžeme systematicky pripravovať na novú sezónu, ktorá pre nás nebude ľahká. Vstupujeme do nej už v prvý augustový víkend stretnutím v Lozorne a do polovice septembra by sme mali vedieť, na čom sme.“

„Aj keď situáciu v iných kluboch detailne nepoznám, predpokladám, že horúcimi kandidátmi na boj o prvé priečky III. ligy budú hráči Rovinky, ktorá mala veľmi dobrú minulú jar. Vysoko sa určite chce dostať aj Rača, Kráľová pri Senci. Neviem, aká je situácia v Rohožníku, ktorý privítame doma už v 2. kole. Čiže už v úvode súťaže si zmeriame sily s mužstvami, ktoré tiež majú ambície vybojovať si postup do II. ligy. My ak chceme byť lídrami tejto súťaže, sa však musíme pozerať v prvom rade na seba, až potom na súperov. Minulá treťoligová sezóna nám vôbec nevyšla, zápasy sme prehrávali po hrubých chybách v defenzíve, takže v tejto novej sezóne máme čo naprávať,“ reagoval Jozef Barmoš na otázku agentúry SITA.

„Futbal hrám už dosť dlho, no takú krátku letnú prípravu som ešte nezažil. Nepamätám si sezónu, ktorej jesenná časť sa začínala už v prvý augustový víkend. Preto bude veľmi dôležité zachytiť vstup a vybojovať cenné body aj s tými súpermi, ktorí budú v boji o postup naši najväčší rivali,“ komentoval skorý augustový začiatok III. ligy skúsený 41-ročný kapitán Interu Bratislava Roman Kratochvíl.

debata chyba
Viac na túto tému: #ambície #Inter Bratislava #Roman Kratochvíl