Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Platini potvrdil, že sa bude uchádzať o post prezidenta FIFA

Šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini v stredu potvrdil, že bude kandidovať na prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

29.07.2015 14:18 , aktualizované: 15:30
Michel Platini Foto: ,
Prezident UEFA Michel Platini.
debata (3)

Francúza údajne povzbudila väčšina lídrov kontinentálnych konfederácií. Nové voľby hlavy strešnej organizácie svetového futbalu sú na programe 26. februára 2016, kandidáti majú čas na podanie prihlášky do 26. októbra 2015.

„V živote nastanú chvíle, keď musíte vziať osud do vlastných rúk. Teraz prichádzajú rozhodujúce okamihy. Ocitol som sa na križovatke môjho života a udalostí, ktoré formujú budúcnosť FIFA,“ uviedol 60-ročný prezident UEFA, ktorý vykonáva túto funkciu od januára 2007.

Bývalý francúzsky reprezentant je už dlhé roky považovaný za možného budúceho šéfa FIFA. Platini nebol konkurentom dosluhujúceho šéfa FIFA Seppa Blattera v tohtoročnom májovom hlasovaní, ktoré Švajčiar síce vyhral, ale pre obrovský tlak federálnych vyšetrovateľov korupcie z USA a Švajčiarska odstúpil z pozície.

„Udalosti z posledných dní spôsobili, že vrcholný riadiaci orgán svetového futbalu potrebuje otočiť list a prehodnotiť riadenie,“ dodal Platini, ktorý sa rozhodol pre vstup do volieb počas sobotňajšieho žrebu kvalifikácie MS 2018 v Petrohrade, kde ho podporili viacerí vrcholní predstavitelia FIFA. V mieste žrebu bolo prítomných päť zo šiestich lídrov konfederácií vrátane Francúza. Chýbal len šéf pre Severnú Ameriku.

Platini sa z Ruska pobral do Philadelphie, kde si pozrel finále Gold Cupu a oboznámil lídrov konfederácie Severnej a Strednej Ameriky a karibskej oblasti o svojich plánoch. Medzi nimi bol aj Sunil Gulati, šéf Americkej futbalovej federácie. Američania boli jedni z tých, ktorí v májových voľbách prezidenta FIFA podporovali Blatterovho vyzývateľa – jordánskeho princa Aliho bina al-Husseina. Blatter však vyhral 133:73.

Okrem Platiniho sa budú zrejme uchádzať o stoličku najvyššieho predstaviteľa FIFA aj jej bývalý viceprezident Čchung Mong-jun, niekdajší brazílsky reprezentant Zico a šéf libérijskej federácie Musa Bility. Na túto funkciu sa chystá údajne aj Diego Maradona a veľké šance kandidovať sa pripisujú bývalému riaditeľovi FIFA pre medzinárodné vzťahy Jéromemu Champagnemu. Najvážnejším ašpirantom však zostáva súčasný boss UEFA Platini.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Sepp Blatter #prezident FIFA #Medzinárodná futbalová federácia FIFA