Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladík z Jamajky predstihol Beckhama i Rooneyho

Odmietol rozprávkový plat, upísal sa konkurencii a stal sa najdrahším anglickým futbalistom všetkých čias.

15.07.2015 16:06
Raheem Sterling Foto: ,
Raheem Sterling pózuje so šálom Manchestru City.
debata

Prestup Raheema Sterlinga z Liverpoolu do Manchestru City sa zaradil k najväčším v dejinách futbalu. Anglický vicemajster poslal na účet klubu z Anfield Road za 20-ročného krídelníka 63 miliónov eur. Dvadsať percent z nich však poputuje do pokladne Queens Park Rangers, v ktorého mládežníckej akadémii Sterling do pätnástich rokov vyrastal.

„Som rád, že už je všetko za nami. Nemôžem sa dočkať prvého zápasu v novom drese. Prichádzam do tímu, v ktorom je nesmierne veľa kvalitných hráčov. Čím viac kvality okolo seba máte, o to kvalitnejším sa stávate,“ uviedol vo svojom vyhlásení rodák z Jamajky, ktorý však od mládežníckych kategórií reprezentuje Anglicko.

O Sterlingove služby malo záujem viacero klubov. Vrátane Liverpoolu, ktorý núkal svojej opore obrovské peniaze. Na to, aby nesmierne rýchly a technicky zdatný útočník v kádri 20-násobného anglického majstra zostal, však nestačil ani plat 140-tisíc eur týždenne. „Dali sme mu vysoko nadštandardnú ponuku,“ vravel tréner Brendan Rodgers. „Som presvedčený o tom, že by mal zostať,“ tvrdil Steven Gerrard.

Slová legendy však Sterling do úvahy nevzal. Rovnako ani reakcie fanúšikov. Po tom, ako sa dozvedeli, že sa s Liverpoolom odmieta dohodnúť, ho na konci uplynulej sezóny vypískali. K napätej situácii prispeli aj slová Sterlingovho manažéra Aidyho Warda. „Zmluvu by nepredĺžil ani za 700, 800 či 900-tisícový týždenný plat,“ tvrdil v rozhovore pre London Evening Standard.

Mladú hviezdu zlákali arabské peniaze. A vysoké ambície. City patria vďaka štedrým dotáciám šejka Mansúra bin Zayeda k najbohatším futbalovým klubom sveta. Môžu si tak každoročne dovoliť mimoriadne nákladné nákupy. Napokon, Sterling sa vďaka tomu stal najdrahším anglickým futbalistom histórie. Predstihol také esá, akými boli či sú David Beckham, Wayne Rooney alebo Rio Ferdinand.

Jediným Britom, za ktorého vyplatil niektorý z veľkoklubov viac, je Gareth Bale. Walesan je spolu s Portugalčanom Cristianom Ronaldom najdrahším hráčom sveta. Real Madrid investoval do každého z nich podľa viacerých zdrojov astronomických 94 miliónov eur.

O kvalitách Sterlinga niet pochýb. Napriek mladému veku odohral v Premier League, jednej z najlepších súťaží sveta, už takmer sto zápasov. Nastrieľal v nich osemnásť gólov, na ďalších štrnásť spoluhráčom prihral.

O jeho výnimočnosti však nie sú presvedčení všetci. „Má veľký potenciál. Rozhodne však nie je na takej úrovni, na akej boli v jeho veku Michael Owen, Robbie Fowler či Ryan Giggs,“ tvrdí niekdajšia liverpoolska opora Jamie Carragher.

Poprie Sterling jeho slová v drese nového zamestnávateľa?

Najdrahší futbalisti planéty
Gareth Bale Tottenham Real Madrid 94 miliónov 2013
Cristiano Ronaldo Man. Utd. Real Madrid 94 miliónov 2009
Neymar Santos FC Barcelona 83 miliónov 2013
Luis Suárez FC Liverpool FC Barcelona 81 miliónov 2014
James Rodriguéz AS Monaco Real Madrid 80 miliónov 2014
Angel di María Real Madrid Man. Utd. 75 miliónov 2014
Zinedine Zidane Juventus Turín Real Madrid 73 miliónov 2001
Zlatan Ibrahimovič Inter Miláno FC Barcelona 69 miliónov 2009
Kaká AC Miláno Real Madrid 65 miliónov 2009
Edinson Cavani Neapol Paríž St. Germain 64 miliónov 2013

Meno, predávajúci klub, kupujúci klub, prestupová čiastka v eurách, rok prestupu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #raheem sterling