Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kľúčový muž korupčnej aféry vo FIFA dostal doživotný dištanc

Bývalý člen výkonného výboru FIFA Chuck Blazer dostal od etickej komisie doživotný zákaz pôsobenia vo futbale.

09.07.2015 11:34
Chuck Blazer Foto: ,
Chuck Blazer.
debata

Predvlani sa Američan priznal k braniu úplatkov, bol ale tiež hlavným informátorom amerických úradov pri vyšetrovaní korupcie v Medzinárodnej futbalovej federácii.

„Bol kľúčovým hráčom v systéme ponúkania aj prijímania nelegálnych platieb a úplatkov,“ uviedla etická komisia FIFA vo vyhlásení.

Sedemdesiatročný Blazer bol dlhé roky druhým mužom severoamerickej futbalovej konfederácie CONCACAF a do roku 2013 pôsobil 16 rokov vo vedení FIFA. Sám sa k finančným neprávostiam priznal v novembri 2013. V tom čase už údajne dva roky spolupracoval s americkými úradmi na vyšetrovaní korupcie vo FIFA. Priznal sa k šesťnásobnému vyhýbaniu sa daňovej povinnosti a tiež k finančným podvodom, ako sú pranie špinavých peňazí či platobné machinácie.

Podľa amerických médií Blazer zásoboval agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) informáciami o korupčných praktikách vo futbalovom vedení. Na schôdzky funkcionárov údajne nosil tajné nahrávacie zariadenie, ktoré rozhovory zaznamenávalo.

Prokuratúra v súvislosti s Blazerovým priznaniami uviedla, že okrem iného prijal 750 000 dolárov z desiatich miliónov, ktoré bývalý viceprezident FIFA Jack Warner získal od vlády JAR za pridelenie usporiadateľstva svetového šampionátu. Juhoafričania podplácanie popreli.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupčná aféra #Chuck Blazer #Medzinárodná futbalová federácia FIFA