Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorvátsky premiér vysvetľuje incident so svastikou a prosí o zľutovanie

Chorvátsky premiér Zoran Milanovič poprosil predstaviteľov Európskej futbalovej únie (UEFA), aby ustúpili od tvrdého potrestania futbalistov jeho krajiny za vyobrazenie nacistického symbolu na trávniku počas júnového kvalifikačného súboja s Talianskom v Splite.

09.07.2015 10:46
Chorvátsko, Split, svastika Foto: ,
Svastika na ihrisku v Splite.
debata

Milanovič listom vyzval šéfa UEFA Michela Platiniho, aby sa neuchýlil k „drakonickým“ sankciám, ktoré by „zruinovali“ chorvátsky reprezentačný tím. Incident s vyobrazenou svastikou bol údajne namierený proti Chorvátskej futbalovej asociácii, ktorá mala spor s miestnymi fanúšikmi. Aspoň tak to vysvetľuje chorvátska strana.

„Tvrdý trest by vtlačil trvalú jazvu do duší chorvátskych fanúšikov a mohol by na dlhý čas poškodiť imidž chorvátskeho futbalu vo svete,“ povedal Milanovič.

Predmetné stretnutie medzi Chorvátskom a Talianskom (1:1) odohrali 12. júna v Splite pred prázdnymi tribúnami, ktoré boli dôsledkom rasistického správania sa fanúšikov v predchádzajúcom kvalifikačnom zápase s Nórskom. Symbol nacistov hákový križ sa objavil viditeľný na trávniku v čase, keď sa zaplo umelé osvetlenie.

Bol nasprejovaný na polovici ihriska, kde v prvom polčase útočilo Taliansko. Organizátori sa počas polčasovej prestávky snažili symbol odstrániť z hracej plochy, ale neúspešne. Chorvátska polícia je údajne už blízko k dolapeniu vinníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátska futbalová reprezentácia #Zoran Milanovič
Načítavajú sa športové výsledky...