Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neymar berie svoj podiel viny: Jednoducho mi praskli nervy

Po neúspechu na minuloročných domácich majstrovstvách sveta vkladala Brazília veľké nádeje do Copa América, ktorá práve vrcholí v Čile. dchádzala na juhoamerický šampionát po sérii víťazných priateľských zápasoch s cieľom ešte viac si nakloniť priazeň fanúšikov na svoju stranu.

02.07.2015 07:00
Neymar Foto: ,
Brazílska hviezda Neymar.
debata (1)

Tento turnaj má v Južnej Amerike obrovskú prestíž a triumf z neho pre mnohých znamená viac ako titul na MS. Brazília však vstúpila do turnaja nevýraznou hrou bez fantázie a schopnosti strielať góly. Keď v druhom zápase s Kolumbiou utrpela prehru a po vylúčení prišla o svoju najväčšiu hviezdu Neymara, mnohé nasvedčovalo, že ani toto významné podujatie nemusí dopadnúť dobre. Osud tímu sa naplnil vo štvrťfinálovom zápase s Paraguajom, keď si po prehratom penaltovom súboji kanárici balili kufre. Pre najväčšiu futbalovú veľmoc na svete to bol šok a hneď sa začali hľadať hlavné príčiny neúspechu i mená hráčov, ktorí to mali svojimi výkonmi zapríčiniť.

Vylúčený Neymar bol prvý na rane. Počas šampionátu sa médiám vyhýbal. Až po vypadnutí svojho timu urobil výnimku a poskytol Pravde exkluzívny rozhovor.

Neymar, čo ste očakávali od Copa América? S akými ambíciami ste cestovali do Čile?
To je jednoznačné – vyhrať turnaj. A chcel som k úspechu prispieť čo najlepším výkonom.

Selecao však prepadlo. Prečo?
Ťažko nájsť jednoznačnú odpoveď. Príčin je akiste viac.Tento šampionát nám evidentne nesadol, ale čoraz viac platí, že aj takzvaní outsideri sú čoraz silnejší. Kvalita mužstiev sa veľmi vyrovnala. Chýbali nám aj niektorí hráči a potom prišlo to moje nešťastné vylúčenie v zápase s Kolumbiou.

Priznávate teda svoj podiel viny na prehre Brazílie?
Netvrdím, že nie. Tomu vylúčeniu sa dalo vyhnúť. Detsky som sa nechal vyprovokovat a potom sa to už nedalo zastaviť. Jednoducho mi praskli nervy. Veľmi to ľutujem, nemalo sa to stať.

Opäť Kolumbia…Nechceli ste sa prehnaným spôsobom revanšovať za brutálny zákrok na vás na minuloročných MS kolumbijským hráčom Zunigom?
To nie.To sme si už vydiskutovali. Samozrejme, tento súboj bol mimoriadne prestížny. Napokon na Copa América je každý zápas o obrovskej rivalite súperov. Tieto veci v Európe nikdy nemôžete zažiť. V Južnej Amerike každý malý chlapec sníva o tom, že sa raz stane šampiónom Copa América.

Ako ste prežívali dni a zápasy po vašom vylúčení?
Veľmi zle. Cítil som obrovský pocit previnenia voči celému kolektívu a už som mu nemohol pomôcť. Sledovať zápasy z tribúny je pre hráča tá najhoršia vec. Veľmi som chcel pomôcť spoluhráčom, ale svojim hlúpym vylučením som o túto šancu prišiel.

Nemyslíte si, že štýlom hry občas provokujete súperov, ba zavše to vyzerá, že svojimi fintami ich chcete za každú cenu najmä zosmiešniť?
To je vylúčené. Rád sa maznám s loptou a vymýšľam nové triky na ihrisku, ale určite nie preto, aby som zosmiešnil hráčov súpera. Verte mi, že moj prvoradý cieľ je zabaviť diváka a aj seba. Chcem, aby fanúšikovia mali pôžitok z hry.

Kto podľa vás vyhrá tohtoročný turnaj Copa América?
Papierovo to síce vychádza na Argentínu, ale nemusí to tak byť. Aj keď obrovskou argentínskou oporou je môj priateľ Leo Messi. Veľmi silné je však aj Čile a práve domáce prostredie na takýchto šampionátoch dokáže robiť divy. Paraguaj, ktorý už vypadol v semifinále s Argentínou, mal tiež svoju kvalitu, ale je to nevypočitateľný tím. Víťaza finále nebudem radšej tipovat…

Aké šance dávate po tomto neúspechu Brazílii na MS 2018 v Rusku?
To je teraz veľmi tažko povedať… Dovtedy sa môže všeličo zmeniť a určite sa aj zmení. Dôležité bude, aby tento brazílsky tím zostal pokope a zohral sa. Myslím si, že to je prvoradé. Samozrejme, budeme potrebovať aj výnimočné individuálne výkony kľúčových hráčov mužstva. Len tak budeme mať šancu získať šiesty titul svetových šampiónov.

Máte za sebou náročnú sezónu. Čo vás čaká najbližšie?
Predovšetkým si chcem oddýchnuť v kruhu mojej rodiny a načerpať nové sily do nového ročníka La Ligy. Vraciam sa domov do Santosu, kde sa cítim najlepšie. Je tam najkrajšia pláž na svete, mám tam najlepších kamarátov, rodinu a dúfam, že si užijem aj trošku slniečka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #brazílska futbalová reprezentácia #copa américa 2015
Načítavajú sa športové výsledky...