Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Brazílii ťahajú hore futbalistov Kazachstanu

Na premiérový ročník atraktívneho turnaja futbalových výberov do 20 rokov Franz Josef Cup pricestovali do Senca a rakúskeho Neusiedlu am See s najsilnejším výberom.

24.06.2015 09:00
adriano andrade, cruzeiro, Foto: ,
Adriano Andrade upozorňuje na fakt, že až 14 vlastných odchovancov hrá v prvom tíme majstra Brazílie Cruzeira.
debata

„Chýbali nám len dvaja hráči, ktorí reprezentovali Brazíliu na majstrovstvách sveta na Novom Zélande,“ upresnil Adriano Andrade, medzinárodný manažér Cruzeiro Esporte Clube Belo Horizonte.

Brazília je tradične favoritom veľkých turnajov. Vo finále svetového šampionátu hráčov do dvadsať rokov prehrala so Srbskom. Prekvapilo vás to?
Sledovali sme zápas v televízii. Bol to vyrovnaný boj. Verili sme, že Brazílčania zápas zvládnu, ale vo futbale sa takéto veci stávajú. Vedeli sme, že náš finálový súper má silný tím. Podobne ako aj iné európske krajiny – Španielsko či Holandsko. Súboje s nimi sú vždy nielen náročné, ale aj otvorené. Cruzeiro malo na MS dvoch hráčov – brankára a útočníka. Na predšampionátovom sústredení bol v kádri ešte jeden hráč, ale nakoniec sa do nominácie nezmestil. Ten bol teraz s nami v Európe.

Brazília je často označovaná ako najfutbalovejšia krajina sveta. Zodpovedá tomu stále aj základňa talentov?
Je z čoho vyberať. Všetky kolektívne hry s loptou, v ktorých sa využívajú nohy, sú u nás nesmierne populárne. Aj futsal či plážový futbal. Vo všetkých patríme do svetovej špičky, aj keď sme si povesť trochu pokazili na minuloročnom šampionáte po semifinálovej prehre s Nemeckom. Nič sa však nezmenilo, futbal zostal fenoménom i naším náboženstvom.

Koľko talentovaných hráčov pripravujete v klube?
V mládežníckych výberoch – postupne od deviatich rokov – máme 230 futbalistov. Využívame dobre prepracovanú metodiku ich prípravy. V Brazílii patríme medzi top štyri kluby, ktoré pracujú s mládežou na najvyššej úrovni. Pozoruhodný je fakt, že až štrnásť hráčov z našej akadémie je v kádri prvého mužstva. Cruzeiro je momentálne najsilnejší klub v Brazílii, získali sme tituly v roku 2013 i 2014.

Z vašej liahne vyšiel aj Lucas Silva, ktorého ste uvoľnili tento rok do Realu Madrid…
Je to veľký talent s obrovskou perspektívou. Veľmi pracovitý a aj dobrý študent, na čo kladieme tiež dôraz. Má nielen skvelé nohy, ale má to jasné aj v hlave. Ideálny mix. Mal ponuky už skôr, ale chceli sme, aby dosiahol úspechy najprv doma, získal titul. Odchádzal dvadsaťdvaročný.

Koľko peňazí za neho pribudlo do klubového mešca?
Dostali sme 14,8 milióna eur. Zaujímali sa o neho aj iné kluby, najmä Arsenal, ale Real bol najrýchlejší a ponúkol aj najvyššiu sumu. Naše výsledky v práci s mládežou a jej uplatňovanie vo veľkom futbale sú veľmi dobré. Akiste aj preto sa na nás obrátili zástupcovia kazašskej vlády. Uzavreli sme dohodu priamo s vládou tejto krajiny, na základe ktorej sa jej reprezentanti pripravujú pravidelne v našom centre, využívajú našu metodiku i skúsenosti špičkových trénerov.

Kedy teda bude kazašský reprezentačný tím rovnako silný ako brazílsky?
(smiech) Pracujeme na tom… Usilujeme sa, aby výkonnosť kazašských hráčov stúpala a čo najviac sa približovala k nám.

Ako vyberáte talentovaných chlapcov do klubu?
Máme desiatich až dvanástich profesionálnych skautov. Cestujú najmä po celej krajine, ale aj za jej hranicami a sledujú veľké talenty. Deväťročných vyberáme len z okolia Belo Horizonte, ale starších z celej Brazílie. Organizujeme veľa mládežníckych turnajov, pozývame na ne menšie kluby a vyberáme si z nich šikovných chlapcov.

Čo vám priniesol turnaj v strede Európy?
Bola to pre nás skvelá príležitosť. Neľutovali sme túto cestu. Narazili na seba rôzne tímy, predstavitelia rôznych futbalových škôl, štýlov, hráči s inou mentalitou. Bola to šanca aj pre skautov, ktorých sme tu videli. Ukázali sme svojich hráčov a mohli ich porovnať so súpermi.

Franz Josef Cup vyhralo Cruzeiro

Premiérový ročník turnaja tímov do 20 rokov Franz Josef Cup sa skončil triumfom Juhoameričanov. Skupiny sa hrali v Neusiedli am See a v Senci. Víťazom sa stalo Cruzeiro Belo Horizonte, ktoré vo finále remizovalo s Nacional Montevideo 0:0 (na penalty 5:4). Tretia skončila Boca Juniors, ktorá zdolala Malagu 3:1. Slovan podľahol v boji o 5. miesto Rapidu Viedeň 2:4. V turnaji sa predstavilo osem tímov, každé z inej krajiny. „Mal výbornú odozvu u účastníkov i odborníkov, zároveň je to šanca pre divákov vidieť veľké talenty, ktoré už vstupujú do seniorského futbalu. Na budúci rok plánujeme rozšíriť turnaj aj o skupiny v Maďarsku a Česku a pozvať až šestnásť výberov. Máme ambície, aby z turnaja boli malé klubové majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov,“ zhodnotil šéf organizačného výboru, Rakúšan Helmut Klikowits.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #kazachstan #Franz Josef Cup