Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladí Srbi zaskočili vo finále Brazíliu a sú prvý raz majstri sveta

Futbalisti Srbska dosiahli prenikavý úspech na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov na Novom Zélande, keď vo finálovom súboji v Aucklande zdolali rovesníkov z Brazílie 2:1 po predĺžení.

20.06.2015 09:50 , aktualizované: 20:22
Srbsko, futbal, radosť, MS do 20 rokov Foto: ,
Mladí futbalisti Srbska sa radujú z majstrovského titulu.
debata

Európsko-juhoamerický duel priniesol strhujúce divadlo. Mladí Srbi sa ujali vedenia v 70. min presným zásahom Mandiča, no už o tri minúty neskôr vyrovnal striedajúci A. Pereira a duel dospel do predĺženia. Keď sa zdalo, že celý šampionát vyvrcholí penaltovým rozstrelom, v 118. min unikol brazílskej defenzíve Maksimovič a rozhodol o triumfe srbského mužstva.

Hráčom Srbska sa podarilo po 28 rokoch nadviazať na úspešný výsledok výberu bývalej Juhoslávie, ktorý v Čile 1987 vyhral vo finále nad NSR až po penaltovom rozstrele. V drese dnes už neexistujúceho štátu sa predstavili viacerí hráči, ktorí boli neskôr známi osobnosťami – Branko Brnovič, Predrag Mijatovič, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Robert Jarni či Igor Štimac.

Po dlhom čase sa z titulu juniorského majstra sveta teší druhýkrát v rade európsky tím, v Turecku 2013 triumfovali mladí Francúzi. Zaujímavosťou je, že obaja fináloví súperi z práve skončených MS chýbali na predchádzajúcom svetovom šampionáte.

Srbi v priebehu finále ukázali vzhľadom na mladý vek vysokú taktickú vyspelosť v kombinácii s chytrosťou niektorých individualít na čele s Maksimovičom, ktorá dokonale eliminovala hru favorizovaných Brazílčanov. Duel o zlato bol pre Balkáncov na šampionáte štvrtým v rade, v ktorom sa nerozhodlo v riadnom hracom čase.

Tréner Srbska Veljko Paunovič po stretnutí vyhlásil, že viacerí jeho zverenci majú pred sebou úspešné kariéry. „Môžu dosiahnuť absolútny vrchol. Táto generácia má veľa dobrých hráčov, ktorí budú v najbližších desiatich rokoch hrať za najlepšie mužstvá sveta. Títo hráči sa však stále potrebujú rozvíjať. Chcel by som sa poďakovať všetkým naším krajanom za ich podporu, či už doma alebo priamo tu na Novom Zélande. Trofej venujem môjmu otcovi, ktorý zomrel pred šiestimi mesiacmi. Gratulujem aj Brazílii. Má neuveriteľný tím a taktiež by si zaslúžila víťazstvo. Veľa sme sa od brazílskych hráčov naučili. Mali sme aj šťastie, ale myslím si, napokon zvíťazilo mužstvo, ktoré viac túžilo po celkovom triumfe. Tento úspech nám do budúcnosti dodá väčšiu istotu, aby sme pokračovali v budovaní nášho futbalu a modernej srbskej spoločnosti,“ povedal podľa portálu b92.net 37-ročný rodák z macedónskej Strumice.

Pochvalu svojím krajanom zložilo viacero srbských futbalových osobností. Podľa bývalého reprezentanta Sava Miloševiča, na ME 2000 spolu s Holanďanom Patrickom Kluivertom najlepšieho strelca turnaja (5 gólov), ukázali jeho krajania v celom priebehu podujatia vysoký štandard. „Je to historický moment pre srbský futbal a srbský ľud. Tak dlho sme čakali na podobný úspech. Blahoželám chlapcom za fenomenálne predstavenie, a to nielen vo finále, ale aj vo všetkých ostatných zápasoch,“ vyhlásil Miloševič pre portál rts.rs.

„Bol to skvelý pocit sledovať našich mladých chlapcov, ako získali titul majstrov sveta. Chcel by som hráčom aj trénerom úprimne zablahoželať. Ukázali, že nič nie je nemožné, keď majú vieru vo svoje schopnosti a ťahajú za jeden povraz. Verím, že budú príkladom pre ďalšie generácie,“ cituje portál Blic Sport jedného z najznámejších svetových trénerov pochádzajúcich zo Srbska Boru Milutinoviča.

V súboji o bronz uspeli futbalisti Mali, ktorí zdolali kontinentálneho súpera zo Senegalu 3:1. Dva góly strelil najlepší hráč Mali na šampionáte Adama Traoré. Senegal hral celý druhý polčas bez vylúčeného Moussu Ba, ktorý videl červenú kartu po druhej žltej v 45. min. Každé z mužstiev nevyužilo v závere duelu pokutový kop. Začiatok súboja sa oneskoril pre silnú prietrž, ktorá sa prehnala nad Aucklandom. Na mokrom trávniku sa viac bojovalo a hru kúskovalo množstvo faulov. Mali získalo bronz na MS do 20 rokov druhýkrát, predtým sa mu to podarilo v roku 1999. Senegal si na prvú medailu zo šampionátu musí ešte počkať.

Výsledky:

Finále:
Brazília – Srbsko 1:2 po predĺžení (1:1, 0:0)
Góly: 73. A. Pereira – 70. Mandič, 118. Maksimovič

O 3. miesto:
Senegal – Mali 1:3 (0:0)
Góly: 64. Ibou Wadji – 74. a 83. A. Traoré, 90.+ Samassekou, ČK: 45. M. Ba (Senegal)

Konečné poradie: 1. Srbsko, 2. Brazília, 3. Mali, 4. Senegal, 5. Nemecko, 6. Portugalsko, 7. USA, 8. Uzbekistan, 9. Ukrajina, 10. Ghana, 11. Nigéria, 12. Uruguaj, 13. Rakúsko, 14. Nový Zéland, 15. Kolumbia, 16. Maďarsko, 17. Mexiko, 18. Honduras, 19. Fidži, 20. Argentína, 21. Panama, 22. Katar, 23. Mjanmarsko, 24. KĽDR

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Srbsko #MS hráčov do 20 rokov