Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kolumbia na Copa América nečakane zdolala Brazíliu, Neymarov skrat

Futbalisti Kolumbie prekvapili na juhoamerickom šampionáte Copa América víťazstvom 1:0 nad favorizovanou Brazíliou a napravili si chuť po prehre s Venezuelou vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji. O výsledku zápasu C-skupiny na Štadióne Monumental Davida Arellana v čilskej metropole Santiago rozhodol v 36. min Jeison Murillo.

18.06.2015 07:07 , aktualizované: 09:27
Carlos Bacca, Neymar Foto: ,
Konflikt Kolumbijčana Carlos Baccu a brazílskej hviezdy Neymara v závere zápasu. Obaja videli červenú kartu.
debata

Útočník Interu Miláno sa najlepšie zorientoval v skrumáži po štandardnej situácii zahranej Juanom Cuadradom.

Kolumbia sa v stretnutí spoliehala na pozornú obranu, ktorú výborne dirigoval Cristian Zapata. Defenzíva víťazného tímu prevýšila brazílsku ofenzívu na čele s Neymarom a Robertom Firminom.

Taktika kolumbijského trénera Josého Pékermana slávila úspech. Jeho zverenci proti krajine päťnásobných majstrov sveta neinkasovali napriek brazílskej prevahe v držaní lopty, v počte striel boli dokonca aktívnejší (15:9).

Kolumbia vyhrala proti Brazílii tretie z 28 vzájomných stretnutí a len druhé súťažné po triumfe 2:0 na Copa América 1991. Odvtedy „kanárici“ v 14 dueloch proti „Los Cafeteros“ neokúsili trpkosť prehry. Zaujímavosťou je, že spomenutý duel z roku 1991 sa hral taktiež v Čile, v približne 120 km od Santiaga vzdialenom meste Viňa del Mar.

Jediný gól zápasu

Víťazná séria trénera Carlosa Dungu sa zastavila na čísle jedenásť. Dunga prevzal brazílske mužstvo po MS 2014 a odvtedy nepoznal iný rezultát ako víťazstvo.

Prehru s Kolumbiou psychicky neuniesol Brazílčan Neymar. Po záverečnom hvizde rozhodcu videl červenú kartu, keď frustrovane napálil loptu do jedného z protihráčov. Kolumbijčan Carlos Bacca sa následne zhostil úlohy pomstiteľa a dopadol ako Neymar.

Brazílska hviezda z FC Barcelona bude svojmu tímu chýbať minimálne v nedeľu proti Venezuele, disciplinárna komisia podujatia však môže hráčovi uložiť aj vyšší trest. Ako spozorovali viacerí zahraniční odborníci, Neymar nebol počas zápasu vo svojej koži. Bol nervózny, nevrlý, teatrálny a pôsobil ako tieň Neymara z prvého zápasu proti Peru, v ktorom gólom a asistenciou rozhodol o triumfe Brazílie (2:1).

„Rozhodcovia si musia prestať myslieť, že sú hviezdy. Ich úlohou je kontrolovať dodržiavanie pravidiel. Sme zvyknutí, že v Južnej Amerike je každý proti Brazílii. Kolumbijčania poznajú Neymara a išli po ňom. Snažili sa ho vyprovokovať, aby ho znervóznili,“ snažil sa po zápase ospravedlniť nedôstojné správanie svojho klubového aj reprezentačného spoluhráča obranca Dani Alves, na ktorého nadviazal ofenzívny klenot FC Chelsea Willian. „Rozhodcovia by mali mať voči Neymarovi väčšiu úctu,“ skonštatoval niekdajší hráči Anži Machačkala či Šachtaru Doneck.

Nervózny záver duelu

Čilský hlavný rozhodca Enrique Osses poriadne ležal v žalúdku aj brazílskemu koučovi Dungovi. „Keď sa pozriete ešte raz na to, čo sa stalo, musíte uznať, že hlavnou postavou záveru bol rozhodca. Myslím si, že to nebola náhoda. Podobný problém nastal aj v nedávnom zápase tímu Corinthians proti paraguajskému tímu Guaraní v rámci Copa Libertadores, v ktorom mužstvu zo Sao Paula vylúčil dvoch hráčov. Nikdy to nie je dobré, keď sa po zápase najviac hovorí o rozhodcovi,“ cituje portál Eurosportu slová 51-ročného Dungu.

„Zajtra si premyslíme, ako budeme hrať bez Neymara proti Venezuele. Hrali sme bez neho aj nedávno proti Mexiku, musíme sa s tým vyrovnať. Nájdeme spôsob, ako túto situáciu vyriešiť,“ doplnil Dunga.

Jeho náprotivok z kolumbijskej lavičky José Pékerman ani jeho hráči však arbitra Ossesa príliš nekomentovali. Pékerman prirovnal brazílske sťažnosti a výhovorky ku kyslému hroznu, pričom bagatelizoval vplyv rozhodcu na zaslúžený triumf jeho zverencov. „Mám zásadu, že nehovorím o rozhodcoch. Aj keď sme niekedy prehrali. Mohol by som otvoriť debatu o zápase na minuloročných MS práve proti Brazílii, keď niektoré chyby rozhodcov poškodili vo štvrťfinále Kolumbiu, ale nechcem. Dnes sme boli lepší v prvom polčase, po zmene strán bol duel vyrovnanejší a vyvážený z oboch strán. Brazílčania sa po prestávke zlepšili. Kto videl tento zápas, musí uznať, že náš výkon bol dnes veľmi dobrý,“ povedal podľa portálu All Sports 65-ročný argentínsky rodák Pékerman.

Oba tímy sa stretli aj pred rokom na majstrovstvách sveta, kde domáca Brazília vyhrala 2:1. Bol to však vtedy súboj plný tvrdých faulov a kúskovania hry. „Dnes sme mali dobrý plán a výborne nám fungoval. Pred štyrmi dňami sme hrali dobre a prehrali s Venezuelou. Dnes sme hrali opäť skvele a zdolali Brazíliu. Podobné veci sa niekedy stávajú,“ doplnila kolumbijská hviezda Realu Madrid a najlepší strelec minuloročných MS (6 gólov) James Rodríguez.

Copa América – C-skupina (Santiago):
Brazília – Kolumbia 0:1 (0:1)
Gól: 36. Murillo, ČK: 90.+ Neymar – 90.+ Bacca

debata chyba
Viac na túto tému: #brazílska futbalová reprezentácia #kolumbijská futbalová reprezentácia #Copa América