Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari poskytnú informácie o vyšetrovaní korupcie vo FIFA

Švajčiarsky federálny prokurátor v stredu 17. júna prvý raz predstúpi pred zástupcov médií, aby informoval o stave vyšetrovania okolností, ktoré sprevádzali výber organizátorov futbalových majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

15.06.2015 13:50
FIFA Foto: ,
Logo FIFA v sídle federácie vo švajčiarskom Zürichu.
debata (1)

Ide o jednu z dvoch káuz, ktoré otriasli Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) tesne pred májovým kongresom. Generálny prokuratúra začala 27. mája trestné stíhanie neznámeho páchateľa, prehľadala sídlo FIFA v Zürichu a zhabala dôkazový materiál v elektronickej aj písomnej forme. V ten istý deň švajčiarske úrady zadržali siedmich funkcionárov obvinených v USA z vydierania, sprenevery financií a prania špinavých peňazí.

V následných voľbách prezidenta ešte Sepp Blatter ustál svoju pozíciu na čele organizácie, ale o štyri dni oznámil, že pre stratu podpory odstúpi. Prokuratúra postupovala na základe trestného oznámenia na neznámeho páchateľa, ktoré v novembri minulého roka 2014 podala FIFA po preštudovaní správy vyšetrovateľa Michaela Garciu. Ten zistil skutočnosti naznačujúce korupčné pozadie hlasovania výkonného výboru FIFA v decembri 2010, keď sa rozhodlo, že MS 2018 budú v Rusku a ďalší šampionát 2022 v Katare.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Medzinárodná futbalová federácia FIFA