Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Platini odmietol hovoriť o FIFA a kandidatúre, venoval sa len ME

Michel Platini opäť kľučkuje pred jasnou odpoveďou na otázku, či sa bude uchádzať o pozíciu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

10.06.2015 14:07
debata
zväčšiť Prezident UEFA Michel Platini s maskotom ME... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
Michel Platini, Super Victor Prezident UEFA Michel Platini s maskotom ME 2016 Super Victorom v Paríži.

V stredu bol prvý muž Európskej futbalovej únie (UEFA) v Paríži a stretol sa aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ale na tému FIFA odmietol hovoriť.

„Nechystám sa zverejniť nijaké politické rozhodnutie. Viem, k čomu ma chcete prinútiť, ale to sa vám nepodarí,“ povedal Francúz novinárom na tlačovej konferencii. „Keď budem mať niečo nové, poviem vám to,“ uviedol.

Platini bol ochotný baviť sa iba o majstrovstvách Európy, ktoré sa v jeho vlasti uskutočnia v roku 2016. „Táto konferencia bola naplánovaná dávno pred udalosťami okolo FIFA. Uvedomujem si, že väčšina z vás sem prišla, aby počula niečo o mojich plánoch do budúcnosti. Zverejním ich, keď nastane správny čas. Toto nie je ani vhodné miesto, ani vhodný moment. Sme tu, aby sme hovorili o európskom šampionáte,“ uzavrel debatu Platini.

UEFA na čele s Platinim bola a stále je najväčším kritikom prezidenta FIFA Seppa Blattera, ktorý napriek opätovnému zvoleniu do funkcie plánuje pre stratu podpory odchod zo scény. Platini v nedávnych voľbách nekandidoval, podporil jordánskeho princa Aliho bin Al-Husejna.

FIFA počká so začiatkom výberu miesta konania MS 2026

Spustenie procesu, na konci ktorého bude známy hostiteľ futbalových majstrovstiev sveta v roku 2026, bolo pre korupčné aféry odložené. Generálny sekretár FIFA Jérome Valcke vyhlásil, že si za danej situácie nevie predstaviť plnenie pôvodného harmonogramu.

FIFA mala podľa neho tento týždeň rozposlať 209 členským asociáciám presné pokyny s pravidlami a termínovou listinou. Organizátor šampionátu mal byť známy počas kongresu FIFA v máji 2017 v malajzijskom Kuala Lumpure. Medzi prípadnými kandidátmi sa spomínajú USA, Mexiko, Kanada, z európskych krajín napríklad Anglicko.

FIFA sa popálila na voľbách v decembri 2010, keď výkonný výbor súčasne vybral Rusko za dejisko MS 2018 a Katar pre MS 2022. Hlasovanie bolo pre podozrenie z podplácania podrobené vyšetrovaniu, po ktorom FIFA podala oznámenie na neznámeho páchateľa na švajčiarsku generálnu prokuratúru a tá krátko pred nedávnym kongresom FIFA v Zürichu začala trestné stíhanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Medzinárodná futbalová federácia FIFA