Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Warner čelí ďalšiemu obvineniu. Spreneveril peniaze pre obete katastrofy

Bývalý člen výkonného výboru a podpredseda FIFA Jack Warner čelí ďalšiemu obvineniu v korupčnom škandále, ktorý pred dvoma týždňami zasiahol Medzinárodnú futbalovú federáciu.

09.06.2015 12:40
Jack Warner Foto: ,
Jack Warner.
debata

Sedemdesiatdva­ročného funkcionára z Trinidadu a Tobaga vyšetrujú americké úrady kvôli možnej sprenevere 750 000 dolárov, určených pre obete katastrofického zemetrasenia na Haiti v roku 2010.

FIFA vtedy na pomoc spustošenej krajine v Karibskom mori venovala štvrť milióna dolárov, ďalších 500-tisíc dala kórejská federácia. Peniaze však išli na účet, ktorý spravoval iba Warner, a podľa doterajšieho vyšetrovania, ako zistila BBC, boli použité pre jeho osobnú potrebu. Na Haiti sa nikdy nedostali.

Warner v minulosti viedol 21 rokov konfederáciu CONCACAF, združujúcu aj karibskú oblasť, a v súčasnej korupčnej kauze patrí ku kľúčovým osobám. Pred voľbou usporiadateľa majstrovstiev sveta 2010 napríklad podľa výpovede bývalého predsedu egyptského zväzu požiadal o úplatok sedem miliónov dolárov.

Pred dvoma týždňami Warnera a niekoľko ďalších funkcionárov FIFA zatkli pred volebným kongresom v Zürichu. Obvinení sú z podvodov, vydierania a prania špinavých peňazí. Momentálne je Warner v rodnom Trinidade po zložení kaucie na slobode, ale hrozí mu vydanie do USA na trestné stíhanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Jack Warner #Medzinárodná futbalová federácia FIFA