Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Egypťania ukazujú prstom na MS 2010. Pýtali od nás milióny, tvrdia

Bývalý predseda egyptského futbalového zväzu Al-Dahšúru Harb potvrdil, že pred voľbou usporiadateľa majstrovstiev sveta pre rok 2010 vtedajší člen výkonného výboru FIFA Jack Warner požiadal o úplatok vo výške sedem miliónov dolárov. Funkcionár to uviedol v rozhovore pre agentúru Reuters.

08.06.2015 11:38
FIFA Foto: ,
Logo FIFA v sídle federácie vo švajčiarskom Zürichu.
debata (1)

Warner podľa Harba prejavil záujem byť poradcom egyptskej kandidatúry, obaja muži sa preto zišli v Spojených arabských emirátoch. Práve tam niekdajší šéf CONCACAF požiadal o úplatok. „Mám veľa priateľov v Latinskej Amerike a mohol by som byť poradcom Egypta v Európe,“ citoval Warnera Harb.

Funkcionár tak potvrdil slová bývalého egyptského ministra športu Aleja Eddiniho Hilala, ktorý Warnera z korupcie obvinil v nedeľu. „Harb za mnou po stretnutí prišiel s tým, že Warner mu povedal: ‚Ak chcete vyhrať, chcem sedem miliónov dolárov. Jeden hlas stojí milión‘,“ uviedol Hilal. Egypt vtedy nakoniec vo voľbe prehral s JAR, keď nezískal ani hlas.

Warner sa k obvineniu zatiaľ nevyjadril, je však jednou z ústredných postáv korupčného škandálu, v ktorom bolo na základe vyšetrovania amerických úradov z úplatkárstva obvinených 14 osôb, deväť funkcionárov FIFA a päť ľudí z marketingových firiem zaoberajúcich sa okrem iného predajom vysielacích práv. Spájaní sú s úplatkami presahujúcimi za posledné dve desaťročia 150 miliónov dolárov.

Aféra odštartovala minulý týždeň tesne pred voľbami predsedu svetovej federácie, napriek tomu bol Sepp Blatter opätovne zvolený. Sedemdesiatdeväťroč­ný funkcionár, ktorý je v čele FIFA od roku 1998, však o pár dní neskôr oznámil, že odstúpi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2010 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA