Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za Henryho gól rukou dostali Íri od FIFA milióny dolárov

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) mala Írsku kompenzovať vyradenie v play-off kvalifikácie o postup na MS 2010 do JAR výberom Francúzsko, keď postupový gól krajiny "galského kohúta" dosiahol rukou Thierry Henry.

04.06.2015 21:40
debata
Írski hráči Marin StLedger (vľavo) a Damien... Foto: Reuters
Duff, futbal, Írsko, baráž, Henry, ruka Írski hráči Marin StLedger (vľavo) a Damien Duff smútia po barážovej prehre s Francúzskom.

Šéf Futbalovej asociácie Írska John Delaney vo štvrtok informoval o tom, že FIFA írskej strane zaplatila 5 miliónov dolárov. Podľa FIFA však nešlo o kompenzáciu, ale iba o podmienenú pôžičku, ktorú by Íri museli vrátiť, ak by postúpili na MS 2014. To sa im však nepodarilo.

FIFA týmto krokom chcela ukončiť akékoľvek nároky voči sebe zo strany Írska, ktoré sa cítilo podvedené.

Blatter začal s ozdravným procesom vo FIFA

Napriek utorkovej abdikácii začal odstupujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter s ozdravným procesom v strešnej futbalovej organizácii, ktorý avizoval po svojom znovuzvolení do tejto funkcie.

FIFA sa už viac ako týždeň nachádza v hlbokej kríze, ktorú naštartovalo hromadné zatýkanie funkcionárov obvinených z korupcie v luxusnom zürišskom hoteli pár dní pred voľbou prezidenta. Blatter vo štvrtok popoludní informoval o tom, že sa stretol so šéfom audítorskej komisie FIFA Domenicom Scalom a spolu prekonzultovali posledné mesiace 79-ročného Belgičana na poste šéfa FIFA.

Sepp Blatter v utorok pri rezignácii uviedol, že ešte pred odchodom pripraví potrebné reformy na modernizáciu hnutia. V súčanosti po celom svete prebieha hneď niekoľko vyšetrovaní v súvislosti s korupciou na najvyšších futbalových miestach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Francúzsko #Sepp Blatter #MS 2010 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA