Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Warner vraj odhalí tajomstvá o FIFA

Bývalý viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jack Warner je pripravený dokázať prepojenie medzi strešnou organizáciou svetového futbalu a parlamentnými voľbami v jeho rodnom Trinidade a Tobagu v roku 2010.

04.06.2015 10:08 , aktualizované: 10:50
FIFA Foto: ,
Logo FIFA v sídle federácie vo švajčiarskom Zürichu.
debata

Povedal to v stredajšom televíznom vystúpení. Warner bol v roku 2011 po prevalení úplatkárskej aféry s Mohammedom bin Hammamom exkomunikovaný z futbalovej sféry.

Vo vlasti pokračoval v kariére politika a je poslancom opozičnej Nezávislej liberálnej strany. Jeho meno sa opäť objavilo na futbalovej scéne v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý viedol aj k budúcemu odstúpeniu prezidenta FIFA Seppa Blattera. Ministerstvo spravodlivosti USA, kde prípad vyšetrujú, požiadalo Trinidad a Tobago o jeho vydanie. Sám sa vo vlasti prihlásil na polícii, sudca ho prepustil na kauciu a nariadil mu odovzdať cestovný pas.

„Nebudem viac držať pod pokrievkou tajomstvá pre ľudí, ktorí chcú zničiť našu krajinu,“ povedal Warner v prejave, ktorý bol platenou politickou inzerciou. Podnikateľ sa vraj dôvodne obáva o svoj život. Údajne disponuje dokumentmi a účtami, ktoré potvrdzujú, že niektorí funkcionári FIFA vrátane Blattera v roku 2010 ovplyvnili voľby v Trinidade a Tobagu.

„Ospravedlňujem sa, že som s informáciami neprišiel skôr. Prichádzajúcu lavínu však už nezastaví ani smrť. Niet cesty späť. Padni komu padni,“ vyhlásil Warner a komentoval aj Blatterovu nečakanú rezignáciu krátko po víťazných voľbách: „Blatter najlepšie vie, prečo skončil. Ak to vie ešte niekto iný, potom som to ja.“

Korupciu vo FIFA už vyšetrujú aj v Austrálii

O korupčný škandál v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) sa už začala zaujímať aj austrálska federálna polícia. Otvorila vyšetrovanie okolností neúspešnej kandidatúry krajiny na usporiadanie majstrovstiev sveta 2022. Podnet prišiel okrem iných aj od senátora Nicka Xenophona, ktorý reagoval na vyhlásenia šéfa Austrálskej futbalovej federácie (FFA) Franka Lowyho. Ten obhajoval platbu vo výške pol milióna austrálskych dolárov Futbalovej konfederácii Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF), ktorú údajne spreneveril vtedajší prezident organizácie Jack Warner. Bývalý funkcionár z Trinidadu a Tobaga nechýba medzi 14 osobami, ktorých americká generálna prokuratúra obviňuje z finančných podvodov či vydierania. Austrálčania dovedna investovali do kandidatúry 40 miliónov amerických dolárov, výsledkom bol jediný hlas vo voľbách vo výkonnom výbore FIFA z decembra 2010. Šampionát pridelili Kataru.

„Viedli sme čistú kampaň. Mám informácie, že naši súperi to nemôžu povedať. Potvrdilo to aj vyšetrovanie Michaela Garciu (vyšetrovateľ etickej komisie FIFA, pozn. SITA),“ uviedol Lowy v otvorenom liste zverejnenom po utorkovom oznámení Seppa Blattera o odstúpení z funkcie prezidenta FIFA. O pol milióne austrálskych dolárov na účte CONCACAF tvrdí, že boli určené na financovanie štúdie uskutočniteľnosti pre centrum na Trinidade a Tobagu. Až neskôr sa ukázalo, že Warner peniaze spreneveril. Navyše vraj od Austrálčanov pôvodne žiadal až štyri milióny amerických dolárov.

„Požiadali sme CONCACAF, aby peniaze vrátili, pretože neboli využité na stanovený účel. FIFA nám odporučila, aby sme počkali na výsledok vyšetrovania, to sa stále neuzavrelo,“ dodal Lowy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Jack Warner #Medzinárodná futbalová federácia FIFA