Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sedem prominentných väzňov z FIFA zatiaľ zostáva v Zürichu

Sedem prominentných väzňov z radov popredných funkcionárov Medzinárodnej futbalovej federácie, ktorí boli pred týždňom zatknutí v súvislosti so zverejnením informácií o najväčšej korupčnej afére v dejinách FIFA, zatiaľ zostáva za mrežami v Zürichu.

03.06.2015 20:39
FIFA Foto: ,
Logo FIFA v sídle federácie vo švajčiarskom Zürichu.
debata

Dosiahnuť vydanie sedmičky uväznených do Spojených štátov amerických na ďalšie súdne stíhanie nie je vôbec jednoduché a môže trvať mesiace. Podľa švajčiarskych zákonov najbližší termín vydania väzňov do USA je 3. júla, čiže 40 dní po ich zatknutí. Američania musia dovtedy predložiť formálnu žiadosť o extradíciu a po právnej stránke musí byť všetko v poriadku.

Podľa Folca Galliho, hovorcu Švajčiarskeho spolkového úradu spravodlivosti v Berne, prepustenie uväznených na kauciu je v tomto prípade málo pravdepodobné. „Je to možné, ale takéto prípady sú veľmi vzácne,“ povedal Galli a dodal: „Akonáhle budú splnené všetky potrebné náležitosti v súvislosti s ich vydaním z jednej do druhej krajiny, zverejníme tlačovú správu.“

Poprední funkcionári vrátane dvoch viceprezidentov FIFA sú v USA podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch amerických dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Peniaze údajne putovali cez americké banky. Obvinených je celkovo 14 osôb.

Jordánci preveria, či Ali môže byť priamo nástupcom Blattera

Jordánska futbalová asociácia (JFA) študuje, či pravidlá Medzinárodnej futbalovej federácie umožnia Alimu bin Al-Husejnovi stať sa nástupcom Seppa Blattera na poste prezidenta FIFA bez vypísania volieb. Jordánsky princ v piatok v prvom kole tajného hlasovania prehral so 79-ročným Švajčiarom 73:133 a pred druhým kolom priznal volebnú prehru, Blatter však v utorok šokujúco oznámil svoju rezignáciu.

Viceprezident JFA Salah Sabra o deň neskôr oznámil, že záležitosť preveruje právne oddelenie asociácie a dodal, že žiadna norma riadiaceho orgánu svetového futbalu nepredpisuje v prípade odstúpenia jeho lídra nové voľby. Sabra vylúčil možnosť, že 39-ročný Al-Husejn by mohol funkciu vykonávať dočasne: „Blatter odstúpil aj neodstúpil. Vyzerá to, že si doprial ďalší rok v úrade a môže si to rozmyslieť.“

zväčšiť Jordánsky princ Ali bin al-Husejn. Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Jordánsky princ Ali bin al-Husejn Jordánsky princ Ali bin al-Husejn.

Nová hlava FIFA by mala byť známa niekedy v období od decembra 2015 do marca 2016. Tento termín sa nepozdáva šéfovi Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgangovi Niersbachovi. „To, že mimoriadny kongres sa neuskutoční do jari budúceho kalendárneho roka, považujem za problematické. Rázne odporúčam zrýchliť proces,“ vyhlásil v Berlíne Niersbach. Za ideálneho kandidáta považuje prezidenta Kráľovského holandského futbalového zväzu (KNVB) Michaela van Praaga.

Ten sa pôvodne uchádzal o čelo strešnej organizácie pred 65. kongresom FIFA, no svojej snahy sa vzdal v prospech spomenutého člena jordánskej kráľovskej rodiny. Niersbach zároveň odmietol, že Blattera by mohol nahradiť on: „Moja priorita je jasná – nemecký futbal. Nepotrebujem na tom nič meniť.“

Pred centrálou FIFA vo švajčiarskom Zürichu sa medzitým zhromaždila približne stovka novinárov a pracovníkov televíznych štábov, ktorí čakali na horúce správy deň po rezignácii Seppa Blattera. Ten sa v stredu vrátil do práce a na svojej doterajšej stoličke zotrvá, až kým svetový futbal nespozná jeho nástupcu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Ali bin al-Husejn #Medzinárodná futbalová federácia FIFA