Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nešlo o úplatok, tvrdí šéf MS 2010 o platbe 10 miliónov dolárov

Niekdajší šéf organizačného výboru futbalových majstrovstiev sveta v roku 2010 Danny Jordaan potvrdil informácie americkej justície, že Juhoafrická republika zaplatila konfederácii Severnej a Strednej Ameriky a Karibiku (CONCACAF) desať miliónov dolárov.

01.06.2015 15:30 , aktualizované: 16:40
danny jordaan, ms 2010, JAR Foto: ,
Niekdajší šéf futbalových majstrovstiev sveta v roku 2010 Danny Jordaan.
debata (1)

Podľa neho však išlo o príspevok do fondu na rozvoj futbalu v regióne a nie o úplatok.

„V živote som nedal ani neprijal úplatok od kohokoľvek,“ vyhlásil Jordaan v reakcii na informácie Sunday Independent, podľa ktorého nemenovaný vysoko postavený juhoafrický funkcionár zaplatil niekdajšiemu šéfovi CONCACAF Jacku Warnerovi, ktorý je jedným zo 14 ľudí obvinených v súčasnom korupčnom škandále FIFA.

Podľa Jordaana sa platba uskutočnila v roku 2008, JAR ale bola zvolená za dejisko majstrovstiev sveta 2010 už v roku 2004. „Ako by sme mohli dať úplatok za hlasy štyri roky po tom, čo sme vyhrali voľby?“ povedal Jordaan s tým, že sa rozhodne nemohlo jednať o jeho osobné rozhodnutie.

Ako šéf organizačného výboru mohol samostatne schváliť platby maximálne do výšky milióna randov, podľa vtedajšieho kurzu zhruba 130 tisíc dolárov.

Minister športu a vtedajší prezident JAR Thabo Mbeki ale tvrdí, že sa žiadna mimoriadna platba na účty FIFA v roku 2008 neuskutočnila.

Európska komisia bude sledovať vývoj vo FIFA

Európska komisia bude sledovať vývoj vyšetrovania korupčného škandálu v Medzinárodnej futbalovej federácii a nebude zatiaľ odporúčať členským krajinám, aby bojkotovali po zvolení Seppa Blattera za prezidenta organizácie svetový šampionát v roku 2018 v Rusku. Podľa Európskej komisie však nadišiel čas na zmeny vo FIFA. Vyhlásila to jedna z hovorkýň komisie Nathalie Vandystadtová.

„Ohrozená je bezúhonnosť futbalu. Milióny fanúšikov po celom svete strácajú trpezlivosť a zaslúžia si niečo lepšie. Korupcia nemá vo futbale miesto,“ vyhlásila Vandystadtová, ktorá však rovnako ako celá komisia nechcela komentovať výsledok konkrétnej voľby predstaviteľa nezávislej organizácie.

Sedemdesiatdeväťroč­ného Blattera zvolili za prezidenta FIFA 29. mája na piate funkčné obdobie. Organizácia sa zmieta vo veľkom korupčnom škandále. Blatter odmieta účasť v ňom a chce federáciu očistiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika #úplatok #MS 2010 #Danny Jordaan #Medzinárodná futbalová federácia FIFA