Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odpúšťam, ale nezabúdam, varoval Európu staronový šéf Blatter

Joseph Blatter po svojom piatkovom znovuzvolení za prezidenta FIFA slovne zaútočil na Európsku futbalovú úniu (UEFA) a americkú justíciu. Svojim rivalom odkázal, že odpúšťa, ale nezabúda.

30.05.2015 11:37
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata (4)

Zástupcovia európskeho futbalu na čele so šéfom UEFA Michelom Platinim patria medzi hlavných Blatterovych odporcov. Otvorene podporovali jeho jordánskeho konkurenta Aliho bin Al-Husejna a deň pred voľbou sa Platini snažil Blattera počas osobného stretnutia presvedčiť, aby sa svojej kandidatúry zvlášť vo svetle korupčného škandálu vzdal.

„Odpustím každému, ale nezabúdam,“ povedal Blatter po tom, čo bol zvolený už do svojho piateho funkčného obdobia. „Je tam nenávisť, ktorá nepochádza len od jednej osoby z UEFA, ale od celej organizácie. Nemôžu sa zmieriť s tým, že som sa stal v roku 1998 prezidentom,“ pripomenul v televíznom rozhovore pre švajčiarsku stanicu RTS svoju prvú voľbu, v ktorej zdolal vtedajšieho prezidenta UEFA Lennarta Johanssona.

Podľa Blattera nebolo zatknutie siedmich futbalových funkcionárov v Zürichu na žiadosť americkej justície dva dni pred voľbou náhodné. „Američania sa uchádzali o majstrovstvá sveta v roku 2022 a neuspeli,“ zmienil kontroverzné voľby usporiadateľa šampionátov v rokoch 2018 a 2022, ktorými sa stali Rusko a Katar.

Blatter navyše vidí väzby medzi Spojenými štátmi a svojím jordánskym vyzývateľom Al-Husejnom. „Nemali by sme zabúdať, že USA sú hlavným sponzorom hášimovského kráľovstva, teda môjho súpera. Niečo tu smrdí,“ uviedol.

V piatkovej voľbe Blatter porazil v prvom kole svojho jediného vyzývateľa 133:73. Pred druhým kolom jordánsky princ odstúpil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA