Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi možno zapriahnu do prípravy MS 2018 trestancov

Materiál na výstavbu štadiónov pre futbalové majstrovstvá sveta 2018 v Rusku možno bude pochádzať z rúk trestancov.

26.05.2015 09:43
Futbalový štadión, Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Poslanec vládnej strany Jednotné Rusko v Štátnej dume Alexander Chinštejn prišiel s ďalším nápadom, ako znížiť náklady na prípravu podujatia. Tie enormne vzrástli po vlaňajšom poklese kurzu rubľa vo vzťahu k americkému doláru. Ruskí organizátori preto zrušili kontrakty so zahraničnými dodávateľmi a materiál chcú nahradiť z lacnejších domácich zdrojov. Keby využili prácu väzňov, ušetrili by ešte viac.

„Je to príležitosť, ako získať stavebný materiál za nižšiu cenu, lacnejšie ako na súčasnom trhu. A navyše by sme zapriahli trestancov do práce, čo je pozitívne,“ povedal Chinštejn, ktorý vraj už o konkrétnych detailoch rokuje s Ruskou federálnou správou väzníc. Návrh chce čoskoro predložiť na rokovanie do parlamentu.

Ruské väznice a pracovné podmienky trestancov majú zlú povesť a kritizujú ich ľudskoprávne organizácie. Nehovoriac o temnej minulosti sovietskych gulagov. V roku 2013 väznená členka hudobnej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová pre situáciu vo svojom pracovnom tábore držala protestnú hladovku.

Navyše je tu paralela s prípravami futbalových majstrovstiev sveta 2022 v Katare, kde podľa správ na stavbách štadiónov pracujú robotníci z cudziny v neľudských podmienkach. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už pre svoj pasívny postoj ku Kataru čelí ostrej kritike a znepokojení sú aj oficiálni sponzori.

Chinštejn neplánuje využitie väzenskej práce priamo na štadiónoch, iba v továrňach, kam by ich každý deň dopravovali. Mesačne si vraj môžu odsúdení zarobiť 15-tisíc rubľov (273 eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #MS 2018