Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozáčik bojuje o titul. Tlak odbúravam pri rodine, vraví

Po závahaní najväčšieho rivala v boji o titul mohli ísť do rozhodujúceho trháku. Stal sa však opak. Z posledných dvoch zápasov vydolovali len bod a päť kôl pred koncom súťaže pripustili drámu.

28.04.2015 10:00
Matúš Kozáčik Foto: ,
Matúš Kozáčik.
debata

„Naďalej máme všetko vo svojich rukách,“ vraví Matúš Kozáčik (31), slovenský brankár futbalovej Plzne. Po bezgólovej remíze v Tepliciach prehrala Viktoria cez víkend pred takmer 11-tisíc divákmi doma nečakane s Mladou Boleslavou (1:2). Pred pražskou Spartou má na čele už len trojbodový náskok.

Aká nálada panuje v Plzni po dvoch nezdaroch?
Mrzí nás najmä domáca prehra s Boleslavou. Predsa len, keď sme v minulom kole zaváhali v Tepliciach, prehrala Sparta v Liberci, a tak sme stratu tak výrazne nepocítili.

Dolieha na mužstvo tlak s blížiacou sa možnosťou zisku titulu?
Takto by som to nevidel. Predtým sme doma sedemkrát zvíťazili, pred vlastnými fanúšikmi sme prehrali po veľmi dlhom čase. Prerušili sme víťaznú sériu. Raz to muselo prísť, bohužiaľ. Nezostáva nám nič iné, len sa postaviť na nohy a situáciu zvládnuť.

Dá sa hovoriť o plzenskej kríze? Naznačujú ju české médiá…
Takto to vidia len novinári. Vyvíjajú na nás tlak, ktorý bude s blížiacim sa záverom súťaže čoraz väčší. Je len na nás, ako sa s ním vyrovnáme. Verím, že mu nepodľahneme a kritické chvíle ustojíme.

Viktoria sa pýši najlepším útokom v lige. V posledných dvoch zápasoch však skórovala len raz (čo sa stalo len raz za posledných trinásť mesiacov). Možno zo straty bodov viniť najmä chabú formu strelcov?
S Teplicami i Mladou Boleslavou sme si utvorili veľa šancí. Dvakrát sme nastrelili brvno i žrď. Spálili sme ďalšie vyložené príležitosti. Problémom je, že nemáme šťastie pri ich premieňaní. Snáď sme si už smolu vyčerpali.

V súboji s Mladou Boleslavou ste sa vraj pod prvý gól súpera postarali vy. Ako ste videli kritický moment?
Vybehol som k lopte, bol som zrazu príliš blízko pri hráčovi a nechcel som ho trafiť. Nanešťastie som poslal odkop rovno na nohu boleslavského hráča, ktorý mal pred sebou už len prázdnu bránku a poslal hostí do vedenia 1:0. Bol to veľmi nešťastný okamih. Na kolená nás potom zrazil druhý gól na začiatku druhého polčasu.

Vypočuli ste si po zápase od spoluhráčov či trénera kritické slová?
To nie, rozoberali sme len zápas. O tomto momente sme sa nebavili.

Aký je váš recept na to, aby ste prišli na iné myšlienky?
Každú voľnú chvíľu trávim s rodinou. Predsa len, s Viktoriou sme neustále na cestách, a tak som vďačný za každý okamih, ktorý môžem pobudnúť pri manželke a deťoch.

Je plzenská šatňa mysľou už na – možno kľúčovom – zápase so Spartou, ktorý ju čaká o dva týždne na Letnej?
Možno to vyznie ako klišé, ale naozaj ideme od zápasu k zápasu. Bolo by chybou myslieť na Spartu, keď na nás ešte predtým čaká Slovácko.

Pripúšťate si, že by Plzeň nezískala titul?
Vo futbale je možné všetko. Verím však, že to zvládneme.

Česko bude od piatka hostiť svetový šampionát v ľadovom hokeji. Podporíte Slovákov aj priamo v hľadisku ostravskej arény?
Uvidíme, aký budeme mať program. Zatiaľ nemám naplánovaný žiadny zápas Slovákov.

Najdlhšia séria bez inkasovaného gólu

V individuálnych štatistikách aktuálnej sezóny českej ligy sa Matúš Kozáčik dosiaľ nestratil. Tak ako vlani, aj tentoraz drží najdlhšiu sériu bez inkasovaného gólu. V minulom ročníku mu stačilo na prvenstvo 406 minút, v tejto si maximum vylepšil o ďalších 45. V počte zápasov s vychytanou nulou mu patrí druhá priečka.

Za lídrom Vlastimilom Hrubým z Jablonca, ktorý sa pýši tuctom čistých kont, zaostáva o jedno. Kozáčikov priemer inkasovaných gólov je 0,79 na zápas. Lepší sú len Hrubý (0,72) a sparťan David Bičík (0,54). Na druhom mieste je v percentuálnej úspešnosti prihrávok (89,24%). Znovu za Bičíkom (89,53%).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Kozáčik