Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozrite si: Trpaslík z Kapverd šokoval favorizované Portugalsko

Futbalisti ostrovného štátu Kapverdy sa postarali o veľké prekvapenie v utorkových prípravných zápasoch, keď vyhrali v Estorile nad domácim Portugalskom 2:0.

01.04.2015 08:13
debata

Tím z Pyrenejského polostrova síce nenastúpil s elitným výberom, ale jeho prehra sa nečakala. Portugalsko nevyužilo ani jedného z hráčov, ktorí v nedeľu zdolali v kvalifikácii ME 2016 Srbsko. Hostia rozhodli o svojom víťazstve v závere druhého polčasu. Najskôr sa v 38. min presadil hráč Reims Odair Fortes, potom v 43. min pridal druhý presný zásah po priamom kope kapitána mužstva Héldona stopér Gegé, ktorý pôsobí v tíme Marítimo na Madeire.

Zápas, ktorý mal financiami pomôcť obetiam sopečnej erupcie na kapverdskom ostrove Fogo, zbabral celý portugalský tím. Zlý večer pre favorita korunoval po hodine hry vylúčením André Pinto.

Futbalisti z afrického miništátu s 520-tisíc obyvateľmi napokon dotiahli duel do víťazného konca a dosiahli pre nich nezabudnuteľný úspech. Tréner Portugalska Fernando Santos bol v minulosti kritizovaný, že nedáva šancu mladým hráčom a stavia na starších. V utorok debutovali Anthony Lopes, Paulo Oliveira, André Pinto a Bernardo Silva, na reprezentačnú premiéru by však mladíci chceli veľmi rýchlo zabudnúť. Tím Kapverd Ruia Águasa bol veľmi dobre organizovaný, snažil sa o prekvapenie a predviedol pred desiatkami svojich priaznivcov, ktorí žijú v okolí Lisabonu, kvalitný výkon.

„Pre Kapverdy je to historicky výsledok. Tímy z portugalsky hovoriacich krajín sa chcú vždy pred nami vytiahnuť. Musíme si však vziať zo stretnutia pozitívne veci. V druhom polčase sme si s desiatimi hráčmi vytvorili tlak. Mohli sme skórovať, ale chýbala nám agresivita v zakončení i súbojoch. Záverečných desať minút prvého polčasu bolo skutočne zlých,“ priznal v rozhovore pre RTP1 tréner Portugalska Fernando Santos.

Kapverdy v utorok vyhrali dvojnásobne. Okrem výsledku na ihrisku aj vďaka finančnej pomoci od portugalského zväzu a fanúšikov, ktorí podporili ľudí postihnutých sopečnou činnosťou. „Ako Portugalčan mám zmiešané pocity. Teším sa z výhry môjho tímu, ale aj smútim z prehry Portugalska. Toto víťazstvo je dôležité pre ďalší rozvoj futbalu na Kapverdách,“ uviedol tréner Kapverd Rui Águas.

Portugalsko – Kapverdy 0:2 (0:2)
Góly: 38. Fortes, 43. Gegé, ČK: 60. A. Pinto (Portug.)

debata chyba
Viac na túto tému: #portugalská futbalová reprezentácia #kapverdská futbalová reprezentácia