Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škrtel už preskočil Karhana. Siaha na tritisíc bodov

Martin Škrtel už v ankete Pravdy a SFZ preskočil Miroslava Karhana a dostal sa na čelo historického rebríčka v počte získaných bodov.

31.03.2015 18:40
futbalista roka 2013, Marek Hamšík, Martin Škrtel Foto: ,
Ocenenie pre najlepšieho futbalistu roka sa v posledných rokoch zmenilo na súboj Mareka Hamšíka (vpravo) s Martinom Škrtelom.
debata

V 22. ročníku prestížnej ankety o najlepšieho futbalistu roka sa desiaty raz za sebou ocitol v najsilnejšej desiatke, čo sa doteraz nepodarilo ani jednému futbalistovi. Nazbieral už 2929 bodov, o osem viac ako druhý v poradí Karhan, ktorý sa už rozlúčil s kariérou. Aj tretie miesto patrí stále aktívnemu hráčovi – Markovi Hamšíkovi (2485 b.).

Obranca FC Liverpool Škrtel oslávil vlani tridsiatku a ak si udrží súčasnú výkonnosť, môže v budúcnosti ešte pokoriť aj ďalšie hranice v ankete. To isté sa týka aj stredopoliara SSC Neapol Hamšíka, ktorý je o tri roky mladší ako jeho súčasný veľký súper a v ankete si začal pripisovať body o niečo neskôr. Skončil v nej vždy len ako víťaz alebo druhý. Škrtel vybojoval okrem prvých (4×) a druhých miest (3×) aj tretie a štvrté. V roku 2004, keď prvý raz bodoval v ankete, obsadil 5. miesto.

Výnimočná je Karhanova profesionálna dlhovekosť a rovnako aj jeho postavenie v ankete. Bývalý trnavský futbalista, ktorý má ako jediný zo Slovákov viac ako sto štartov v reprezentačnom drese (107), bodoval v osemnástich ročníkoch (!). Až na jednu výnimku v podstate vždy, ako vstúpil do veľkého futbalu (pred takmer dvoma rokmi sa s ním rozlúčil). V desiatke bol takisto najviac zo všetkých – dovedna trinásťkrát. Najmä vďaka tejto bilancii až do minulého roka neohrozene stál na čele rebríčka, hoci futbalistom roka sa stal iba raz. Na rozdiel od Škrtela a Hamšíka, ktorí anketu vyhrali po štyri razy.

Rekordéri v počte triumfov v ankete, ktorí v nej už osem rokov za sebou jasne kraľujú, sú jedinými aktuálnymi hráčmi v desiatke historického rebríčka. Vzhľadom na vek by sa v nej mohol v budúcnosti posunúť vyššie ešte aj Róbert Vittek, ktorý však už dlhšie pre zranenie nehráva. Všetci ostatní sa už s profesionálnym futbalom rozlúčili. Jánovi Ďuricovi aktuálne patrí 11. miesto (983 b.), ale zisk z nasledujúceho ročníka mu na posun do desiatky nemusí stačiť, delí ho od nej 231 bodov.

Z doterajších trinástich víťazov ankety sú deviati v prvej desiatke rebríčka. Z držiteľov trofeje sa do nej nedostali len Vladimír Kinder, ktorému patrí 12. miesto, Vladimír Janočko (16.), Vladimír Labant (19.) a najnižšie je Jozef Majoroš na 23. priečke. Ten v ankete bodoval iba v štyroch ročníkoch. Ani jeden z týchto hráčov už futbal na profesionálnej úrovni nehrá, takže v poradí sa už vyššie neposunú.

V najlepšej desiatke sa z hráčov, ktorí v ankete nevyhrali, ocitol len Stanislav Varga, ktorého hlasy odborníkov vyniesli najvyššie v roku 2000, keď skončil druhý s 334 bodmi. V uplynulom ročníku by mu napríklad stačili na prvé miesto.

Futbalisti s najvyšším bodovým ziskom v ankete

  • Martin Škrtel 2929 bodov
  • Miroslav Karhan 2921 bodov
  • Marek Hamšík 2485 bodov
  • Dušan Tittel 2106 bodov
  • Róbert Vittek 2061 bodov
  • Ľubomír Moravčík 1969 bodov
  • Szilárd Németh 1918 bodov
  • Peter Dubovský 1684 bodov
  • Marek Mintál 1364 bodov
  • Stanislav Varga 1214 bodov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Miroslav Karhan #Martin Škrtel #Futbalista roka