Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák: Chlapci, ak chcete, aby som tu bol aj o rok, žite pre futbal

Kouč slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák suverénnym spôsobom obhájil titul najlepší tréner v ankete denníka Pravda "Futbalista roka 2014".

29.03.2015 09:06
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák s cenou pre najlepšieho trénera.
debata

Na doskách mestského divadla v Žiline si užíval niekoľkominútový potlesk a hneď na úvod svojej ďakovnej reči pripomenul, že za jeho individuálnym ocenením je aj práca iných.

„Musím sa poďakovať predovšetkým svojmu realizačnému tímu, skutočne mám okolo seba vynikajúcich ľudí, či už kolegov trénerov, alebo medicínsky tím. Naozaj ma mrzí, že toto ocenenie preberám ja, lebo títo ľudia skutočne tvrdo pracujú,“ skonštatoval pri preberaní trofeje. „Niečo však zaplatím,“ dodal s úsmevom a nahlas rozosmial celú sálu.

Kozák si uvedomuje, že ak reprezentácia dosahuje dobré výsledky, jej kormidelník to má v ankete jednoduchšie, ako ostatní tréneri. „Pri národnom tíme som viac na očiach a treba uznať že moji chlapci mali mimoriadne vydarený rok. Aj na klubovej scéne, kde je tá práca kouča úplne o niečom inom, som mal viac dobrých a úspešných sezón,“ skonštatoval.

Svetská sláva, poľná tráva! Dnes je Ján Kozák v očiach futbalovej verejnosti nedotknuteľnou hviezdou, vie však, že dobre rozbehnutá kvalifikácia na európsky šampionát je ešte iba vo svojej polovici. Aj preto začal svoj motivačný príhovor k svojmu tímu pred celým Slovenskom takto:

„Tých bodov sme získali strašne veľa chlapci, ale zároveň strašne málo na to, aby nás to posunulo do Francúzska. Ak teda chcete, aby som tu bol aj o rok, prosím vás, sústreďte sa na futbal, žite preňho, vyhrávajte, urobíte tým radosť mne, aj fanúšikom. Čaká nás ťažký rok, ale spoločnými silami to zvládneme,“ povedal.

Futbalista roka 2014 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Víťaz ankety Futbalista roka 2014 Marek Hamšík...

V reprezentačnej kabíne vládne v uplynulých mesiacoch doslova euforická nálada, zdá sa, že vzťah hráči-tréner už lepšie ani fungovať nemôže, autorita trénera Kozáka je tak prirodzená, ako nevyspytateľnosť Jośeho Mourinha. Hráči každé slovo svojho kouča na pódiu priam hltali a na záver ďakovnej reči si ešte vypočuli pochvalu.

„U mňa boli hráči vždy na prvom mieste a rovnako to je aj dnes. Veľmi si vážim, že môžem s vami pracovať a vždy sa na vás veľmi teším,“ dodal Kozák.

Košický rodák to na trénerskej lavičke nemal vždy jednoduché. Aj pre svoju impulzívnu povahu ho časť verejnosti odsudzovala, Kozák to na záver nepriamo pripomenul a spomenul aj tých, ktorí za ním stáli aj počas horších období.

„Ďakujem svojej rodine, ktorá počas tých dlhých rokov mojej trénerskej kariéry so mnou zažila aj veľa dobra i zla. Verím, že aj im budem môcť urobiť radosť a postúpime na Majstrovstvá Európy,“ skonštatoval na záver.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Futbalista roka 2014