Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalista roka: Obhajca Hamšík útočí na rekordéra Škrtela

Kandidátov zostalo desať, ale hlavní favoriti sú dvaja. Obháji minuloročné prvenstvo Marek Hamšík? Alebo sa stane kráľom slovenského futbalu za rok 2014 Martin Škrtel, ktorý je so štyrmi triumfami najúspešnejším mužom ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu o najlepšieho hráča roka?

28.03.2015 12:30
Marek Hamšík, Martin Škrtel Foto: ,
Marek Hamšík s Martinom Škrtelom s oceneniami, ktoré sa odovzdávali pred rokom.
debata

Po úspešnom minulom roku, v ktorom sa darilo nielen slovenskej reprezentácii, ale aj viacerým futbalistom vo svojich kluboch, padajú aj ďalšie mená. Poradie v 22. ročníku prestížnej ankety bude známe v sobotu večer. Fanúšikovia budú môcť sledovať tradičnú slávnosť slovenského futbalu v priamom prenose RTVS (Dvojka, 20.00).

V hlavnej ankete za vyše dvadsať rokov vyhrali len 13 futbalisti. Kým ešte v roku 2010 sa ocitli v topdesiatke štyria víťazi, teraz sú v nej len dvaja. Škrtel a Hamšík už sedem rokov nikoho pred seba nepustili, delili si prvenstvá a aktuálne okrem nich už nijaký ďalší víťaz vo vrcholovom futbale nepôsobí. Šancu vrátiť sa doň má vzhľadom na vek stále Róbert Vittek, so zraneniami sa trápiaci útočník, ktorý posledný vyhral anketu pred dvojicou Škrtel – Hamšík. To však bolo ešte v roku 2006.

Suveréni uplynulých siedmich ročníkov dostihli v počte triumfov trojnásobného víťaza ešte z prvých rokov ankety Dušana Tittela, ale ešte ani jednému sa nepodarilo zvíťaziť tri razy za sebou, ako to dokázal súčasný generálny manažér Slovana. To sa nezmení ani tento rok.

Škrtel je však rekordérom ankety, lebo ju vyhral už štyri razy a teraz si pripísal ešte jeden primát – desaťkrát za sebou ho hlasy futbalových expertov, ténerov a zástupcov médií vyniesli do najlepšej desiatky. Nad Hamšíkom vedie 4:3. V sobotu teda môže špílmacher Neapola dostihnúť obrancu Liverpoolu. Zatiaľ si trofej pomenovanú po slovenskom futbalistovi storočia Jánovi Popluhárovi posúvajú vždy po dvoch rokoch…

Zatiaľ je známe, že medzi prvými dvoma je len trinásťbodový rozdiel, druhý najmenší v histórii. Menej delilo víťaza od druhého v roku 2012. Vtedy vyhral Škrtel pred Hamšíkom, nazbieral o tri body viac. V ankete dostalo hlasy tentoraz len 21 futbalistov, čo je najmenej v histórii.

V elitnej desiatke je osem rovnakých mien ako pred rokom, nováčikom je len Róbert Mak a po roku sa do nej vrátil Viktor Pečovský, ktorý je v tejto spoločnosti jediným hráčom zo slovenskej ligy. Prvý sa tešil z triumfu v roku 1993 Peter Dubovský. Mal dvadsaťjeden a zostal najmladším víťazom ankety. V lete 2000 tragicky zahynul a na jeho počesť už pätnásty raz udelia Cenu Petra Dubovského, ktorá je určená pre najlepšieho hráča do 21 rokov. Získa ju určite nový víťaz, jej minuloročný držiteľ Norbert Gyömbér už prekročil vekový limit.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa vracia po piatich rokoch do Žiliny, galavečer sa uskutoční v Mestskom divadle. Celkovo vyhlásia víťazov piatich kategórií, okrem spomenutých dvoch si cenu prevezme aj víťaz hlasovania fanúšikov (vlani vyhral Martin Škrtel), najlepší tréner (obhajuje Ján Kozák) a najlepšia futbalistka (Dominika Škorvánková).

Hamšík: Dávam hlas Škrtelovi

Marek Hamšík získal prvý raz trofej najlepšieho futbalistu roka v Žiline pred piatimi rokmi. Anketu vyhral trikrát a obhajuje prvenstvo z minulého roku.

Ak by ste hlasovali, koho by ste napísali na prvé miesto za rok 2014?
Mojím favoritom je Martin Škrtel, dal by som ho na čelo rebríčka.

A z iných hráčov?
Musel by som o tom chvíľu rozmýšľať, v roku sa rátajú nielen výkony v reprezentácii, ale aj v klube. Niekto hrá viac, niekto menej. Možno by som sa priklonil k Jánovi Ďuricovi, ktorý pravidelne a dobre hrával v reprezentácii i v ruskej lige.

Budete sklamaný, ak nevyhráte?
Nebudem, ale prvé miesto by ma potešilo. Netrúfam si predpovedať umiestenie. Dúfam, že budem na jednom z dvoch prvých miest.

A ak nie?
Nič sa síce nestane, ale prerušil by som úspešnú šnúru, sedem rokov za sebou som skončil vždy prvý alebo druhý…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Martin Škrtel