Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z Tehelného poľa odviezli 200-tisíc ton zeminy. Štadión môžu stavať

Na bývalom mieste legendárneho futbalového štadióna na Tehelnom poli je opäť pokoj. Z veľkej plochy zmizli bagre, nákladné autá, mechanizmy i ľudia, brána je zamknutá. Je to signál, že prvá etapa prác sa skončila.

27.03.2015 06:00
štadión v Bratislave, Tehelné pole Foto: ,
Po prvej etape prác zostala na Tehelnom poli jama.
debata (5)

Na mieste zostala jama, všetko je pripravené na spustenie výstavby Národného štadióna. Kedy sa bude pokračovať, nie je zatiaľ jasné.

„V porovnaní s plánom sme našu prácu ukončili asi v mesačnom predstihu, makali sme aj v sobotu, voľným dňom bola iba nedeľa,“ potvrdil Pravde Verián Šándor, majiteľ firmy ŠAM-STAV, ktorá robila výkopové práce a odvážala zeminu a odpad. „Zabezpečili sme aj bočné steny proti ich pádu, zabetónovali ich, urobili statiku, aby sa pôda zboku nezosúvala.“

Od začiatku januára odvážali denne desiatky nákladných áut a návesy množstvo materiálu. „Dovedna to bolo asi 120-tisíc kubických metrov zeminy,“ informoval Šándor. To v prepočte predstavuje viac ako 200-tisíc ton. „To bola pre nás hračka. Aj preto sme boli rýchlejší, ako nám ukladal termín do konca apríla. Robili sme tiež výkopy pod neďaleký komplex Centrál a tam sme vtedy vyviezli 365-tisíc kubíkov zeminy,“ porovnal.

Aký bude ďalší postup prác, nekomentoval. „Mali sme dokumentáciu na zemné práce, a tie sme spravili. Prvá etapa je uzavretá a čo bude ďalej, to sa nás už netýka.“

Podľa informácií Pravdy by malo teraz nasledovať vyhlásenie verejného obstarávania na staviteľa Národného futbalového štadióna, na ktorého výstavbu prispeje aj štát. V tomto duchu sa na začiatku mesiaca vyjadril aj majiteľ futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava a tiež akciovej spoločnosti Národný futbalový štadión Ivan Kmotrík.

Podľa dohody zástupcov mesta s Kmotríkom má byť stavba dokončená do konca roku 2017. Kmotrík plánuje vybudovať v areáli ďalšie objekty – výškovú administratívnu budovu, bytovú časť, kaviarne, reštaurácie, obchody, parkoviská. Celý areál by mal stáť dovedna asi 235 miliónov eur. Z toho štadión s kapacitou až do 25-tisíc miest predstavuje investíciu asi 70 miliónov eur, vláda na tento projekt odklepla dvadsaťsedem miliónov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole