Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelé: Boh mi poslal varovný signál, má ma stále rád

Futbalového kráľa Pelého (74) nedávno hospitalizovali v elitnej nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulo. Táto správa okamžite obletela svet a keď niektoré agentúry priniesli správu o jeho úmrtí, milióny Brazílčanov bezradne postávali na uliciach v celej krajine a čakali na každú novú informáciu.

23.03.2015 08:00
Pelé Foto: ,
Pelé.
debata

Kráľ najmocnejšieho futbalového národa na svete je živý a podľa vlastných slov sa cíti znovu dobre. Pravdou však je, že sa načas stiahol z verejného života, zo sveta reflektorov a médií, aby si doprial čas na rekonvalescenciu po zdravotných problémoch.

Teraz sa vrátil vo veľkom štýle. V Santose, kde prežil väčšinu výnimočnej kariéry a kde má pompézne múzeum slávy, krstil svoju novú knihu. Segundo Tempo – Ídolo I Mito (Druhý polčas – od idolu k mýtu). Na prvý pohľad zaujme titulná strana s obrázkom Pelého v štýle rímskeho cisára Cézara. Pri tejto príležitosti ochotne poskytol Pravde exkluzívny rozhovor.

Dlho ste sa neobjavili na verejnosti, vaše zdravotné problémy vystrašili celý futbalový svet. Ako sa teraz cítite?
Pobyt v nemocnici vystrašil aj mňa. Schudol som zopár kíl, ale už sa, chvalabohu, cítim dobre. Potvrvá to však ešte nejaký čas, kým sa dostanem do starej formy… (smiech)

Ponúkli vám pomoc renomované nemocnice a ich lekári, vy ste si však vybrali liečenie v Sao Paule…
Bol by som zlým príkladom, zlým vlastencom, keby som nedôveroval svojej vlasti a našim odborníkom. Ani na chvíľu som nepochyboval o schopnostiach brazílskych lekárov, preto som sa zveril do ich rúk. Som patriot, verný vlasti. Veril som, že sa o mňa postará aj v kritickej situácii. To platí aj vo všeobecnosti – každý štát na svete by sa mal vedieť postarať o svojho občana, keď sa ocitne v núdzi. My Brazílčania sme v patriotizme príkladom celému svetu.

Prezradíte, akého charakteru boli vaše zdravotné problémy, z čoho pramenili?
Jednoznačne z uponáhľaného spôsobu života, ktorý som viedol. Zo stresu a z nedostatku oddychu. Už desaťročia som stále na cestách a času na relax bolo veľmi málo. Teraz sa to musí zmeniť. Boh mi poslal varovný signál, čo znamená, že ma má stále rád… (smiech) Najprv mi museli vybrať žlčníkové kamene a potom sa prejavili vážne problémy aj s ľadvinami. Som rád, že mi lekári včas pomohli.

Vraciate sa do spoločenského života na pôde Pelého múzea s prezentáciou vašej novej knihy. Jej krst bol však bez médií, pozvali ste len skupinu najvernejších priateľov a sponzorov, predstaviteľov mesta Santos a štátu Sao Paulo. Prečo?
Keď sa niečo veľké a zaujímavé okolo mňa v minulosti udialo, priatelia v Santose mi vyčítali, že sa o tom dozvedia až z médií. Mali pravdu, preto som zmenil poradie a tentoraz som chcel, aby sa o tejto udalosti dozvedeli prví oni. Ako vidíte, sú tu všetko výnimočné osobnosti nášho futbalu a moji veľkí priatelia ako Neto, Pepé, Coutinho, Edú, Clodoaldo, Lima, primátor mesta Santos či guvernér štátu Sao Paulo. Na médiá som nezabudol, prezentácia knihy sa uskutoční aj pre nich – o niečo neskôr.

Kniha má zaujímavú obálku, o čom je vlastne táto vyše 300-stranová publikácia?
Môžem prezradiť, že v knihe sú pasáže a fotografie z mojej kariéry, ktoré sa ešte neobjavili v nijakej mojej predchádzajúcej knihe. Jej autorom je brazílsky spisovateľ a môj priateľ Odir Cunha. Bol to jeho nápad predstaviť ma na obálke ako Cézara, prvé ohlasy sú pozitívne.

Preslávili ste klub FC Santos ako nik iný. Na jeho čele je teraz nový prezident Modesto Roma. Môže práve on vrátiť Santosu niekdajšie slávne časy?
Verím tomu, preto som ho podporil aj ja. Už jeho otec bol veľmi úzko spojený s klubom, má špeciálny vzťah k FC Santos. Klub potrebuje opäť silné finančné zázemie a kvalitných hráčov. Momentálne máme v tíme okrem Robinha najmä mladých, aj keď veľmi talentovaných hráčov.

Vyzerá to tak, že aj váš rod bude mať v ňom opäť zastúpenie. Syn Joshua je považovaný za sľubný talent v juniorskom tíme. Ako ho hodnotíte vy?
Počúvam na neho dobré referencie, ale hodnotiť ho nechcem. Ako otec by som bol zaujatý. Samozrejme, že som ho zopárkrát videl aj na ihrisku, má dobré veci, ale aj slabiny, nedostatky. Musí sa ešte zlepšovať. Dúfam, že to ako útočník dotiahne do prvého tímu. Je to však len na ňom.

Pod vedením Carlosa Dungu sa sľubne formuje aj nový reprezentačný tím Brazílie. Aký je váš názor?
Súhlasím. Zatiaľ si vedú bravúrne. Ostrým finálnym testom však budú pre mužstvo až majstrovstvá sveta v Rusku. Dunga má dostatočný priestor, aby vrátil Brazíliu na svetový futbalový trón. Tomu veríme a držíme mu palce.

Od vašej historickej návštevy Slovenska už ubehlo vyše dvadsať rokov. Spomeniete si ešte na túto veľkolepú udalosť?
O tom nepochybujte, veď to bola moja jediná návšteva Slovenska. V jednej z mojich kníh na ňu aj spomínam. Dostalo sa mi tam kráľovského privítania, na to sa nezabúda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé