Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dánsky dynamit pred výbuchom, možné aj odstúpenie z kvalifikácie ME

V dánskom futbale existuje čoraz reálnejšia nielen možnosť, že za reprezentáciu nebudú hrať jej najväčšie hviezdy, ale aj to, že národný tím odstúpi z kvalifikácie o postup na ME 2016.

12.03.2015 18:30
Dánsko gól Foto: ,
Futbalisti Dánska.
debata

Pesimistický scenár by sa mohol naplniť v prípade, ak nedôjde k skorej dohode medzi futbalovým zväzom (DBU) a hráčskou úniou.

Pred niekoľkými dňami DBU informoval inštitúciu zastupujúcu práva hráčov Spillerforeningen, že v rámci národného mužstva dôjde k zmenám, pokiaľ ide o niektoré zásady. Zväz by vďaka tomu mohol ušetriť v najbližších štyroch rokoch až 14 miliónov dánskych korún. Táto zmena by sa však dotkla peňaženiek hráčov, ktorí by za reprezentovanie krajiny dostali menej.

Za plánovanými zmenami je aktuálny finančný stav v pokladnici DBU. Dánsku sa nepodarilo postúpiť na MS 2014, na čo niektorí sponzori DBU zareagovali odstúpením od zmlúv. Iní zasa radikálne znížili svoje príspevky dánskemu futbalu.

DBU navrhuje zaviesť viacero noviniek. Hráči by už po novom nedostávali voľné vstupenky pre svojich rodinných príslušníkov a známych, dostávali by o sedemnásť percent menej na prémiách za odohrané zápasy a tiež by údajne nemohli podpísať reklamný kontrakt so spoločnosťami, ktoré konkurujú oficiálnym sponzorom národného tímu. Hráčska únia sa proti návrhu okamžite ohradila s tým, že pre hráčov je plánovaný kontrakt nevýhodný.

Predchádzajúca kolektívna zmluva vypršala v lete minulého roka. Následne ju obidve strany niekoľkokrát krátkodobo predĺžili. Platnosť poslednej dohody sa skončila koncom januára. „Zdá sa nám, že DBU sa snaží robiť bláznov z nás hráčov, fanúšikov aj sponzorov. Je iritujúce, že DBU posiela na oficiálne stretnutia so zástupcami hráčov ľudí, ktorí nemajú rozhodovacie a vyjednávacie právomoci. Pre všetky strany je to strata času,“ vyhlásil stredopoliar anglického Wiganu William Kvist. V rovnako kritickom duchu sa vyjadril aj kapitán národného tímu Daniel Agger: „Je nepochopiteľné, že sa zástupcovia zväzu najprv chcú stretnúť a keď dôjde na ‚lámanie chleba‘, odmietnu vyjednávať o kolektívnej zmluve,“ doplnil obranca Bröndby Kodaň.

Hovorca zväzu Jakob Hoyer však dementoval, že sa vôbec uskutočnilo akékoľvek stretnutie medzi oboma stranami. „Padajú rôzne vyjadrenia o rozhovoroch, ktoré sa ešte ani neuskutočnili. Preferujeme vzájomný dialóg, ale hráčska únia Spillerforeningen ruší stretnutia,“ zamotal ešte viac celú záležitosť hovorca DBU.

DBU medzičasom oznámila, že hráčov, ktorí nebudú súhlasiť s novými podmienkami, nebudú v prvej polovici roka 2015 povolávať do reprezentačného tímu. Už koncom marca čakajú na Dánov medzištátne prípravné stretnutia proti hráčom USA a Francúzska. V júni je zasa na programe domáci kvalifikačný zápas na európsky šampionát proti Srbsku.

V stávke je podľa niektorých odborníkov aj účasť mužstva trénera Mortena Olsena v zostávajúcej časti kvalifikácie o postup na ME 2016 v prípade, že by do celej záležitosti zasiahla Európska futbalová únia (UEFA). V prípade, že by sa naplnil najčiernejší scenár, kvalifikačná I-skupina by opäť trochu stratila na regulárnosti a súboje v nej by dohrávali iba štyri tímy – Portugalsko, Albánsko, Srbsko a Arménsko.

Ako je známe, ešte v októbri minulého roka prerušil hlavný rozhodca Martin Atkinson pred koncom prvého dejstva rizikové stretnutie medzi Srbskom a Albánskom pre potýčku medzi domácimi priaznivcami a albánskymi hráčmi, ktorú vyvolala nacionalistická vlajka „Veľkého Albánska“ s menami revolučných vodcov. Tá sa vznášala nad štadiónom zavesená na diaľkovo ovládanej kvadrokoptére.

UEFA skontumovala duel I-skupiny výsledkom 3:0 v prospech domáceho tímu, potom zamietla aj odvolanie oboch krajín a potvrdila svoje rozhodnutie, podľa ktorého prehrali Albánci kontumačne pre nepokračovanie v hre a Srbom odrátajú tri body. Obidva futbalové zväzy dostali pokutu po 100-tisíc švajčiarskych frankov. Srbi dostali tiež trest v podobe dvoch domácich súťažných zápasov pod hlavičkou UEFA bez prítomnosti divákov.

Informácie pochádzajú zo špecializovaných zdrojov sportowefakty.pl, pilkanozna.pl, The Guardian a Daily Mail.

debata chyba
Viac na túto tému: #dánska futbalová reprezentácia