Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráči, ktorí ovplyvňovali zápasy, sa dohodli na treste

Traja bývalí futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda Ivan Hodúr, Michal Dian a Marek Božoň, ktorí za úplatky ovplyvňovali výsledky zápasov najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, sa ku skutkom priznali.

10.03.2015 14:17
hodúr Foto: ,
Ivan Hodúr dostal trest tri roky podmienečne.
debata

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v utorok schválil dohodu o vine a treste.

Hodúr, ktorý sa nechal podplatiť aj ako hráč FC Nitra, dostal trest tri roky podmienečne. Zároveň mu súd uložil probačný dohľad v skúšobnej dobe troch rokov a okrem toho musí zaplatiť 3000 eur. Dian a Božoň dostali podmienečný trest dva roky s odkladom na dva roky. Peňažný trest pre oboch súd určil vo výške 2500 eur. Navyše, dostali trest zákazu vzájomného stretávania. Dôvodom takéhoto preventívneho opatrenia podľa dozorujúceho prokurátora je, aby nepokračovali v páchaní trestnej činnosti. Muži sa priznali k prijatiu úplatkov v šiestich zápasoch.

V kauze sú obvinení aj Tomáš H., Ivan Ž., Marián D. a Róbert R. Prokurátor nechcel predbiehať výsledok trestného konania vo veciach týchto osôb, ktoré sa podľa obvinenia tiež dopustili korupcie: „Vo všeobecnosti môžem povedať, že viaceré osoby sa ku skutkom priznali. Je pravdepodobné, že ich trestné veci sa skončia dohodou o vine a treste.“

Slovenský futbalový zväz (SFZ) v decembri 2013 rozhodol o zákaze vykonávania pretekárskej činnosti účastníkmi tejto kauzy 14 – 25 rokov.

Po prepuknutí aféry prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar informoval, že organizovaná skupina, ktorú viedla osoba z Ázie, cez sprostredkovateľov zo Slovenska oslovovala hráčov na Slovensku i v Česku. Na zmanipulované zápasy potom on-line tipovali v ázijských stávkových kanceláriách. Dozorujúci prokurátor uviedol, že slovenská polícia aj prokuratúra úzko spolupracujú s viacerými členskými štátmi EÚ a inými krajinami vo svete. „Predpokladám, že nielen táto kauza bude mať vyústenie v stíhaní aj ďalších osôb,“ zdôraznil. Keďže sa priebežne naďalej vykonávajú úkony trestného konania, nechcel prokurátor uviesť, či boli obvinené aj ďalšie osoby okrem už medializovaných. Dozorujúci prokurátor skonštatoval, že dochádza k ovplyvňovaniu priebehu a výsledku zápasov nielen vo futbale, ale aj v iných športoch.

debata chyba