Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstri Európy boli inžinieri a právnici

Pred niekoľkými desiatkami rokov sa hemžili ihriská najmä inžiniermi, právnikmi, pedagógmi, ktorí boli aj špičkoví, uznávaní futbalisti.

21.02.2015 13:00
Ivo Viktor a Jozef Čapkovič Foto:
Dvaja majstri Európy z roku 1976 - Ivo Viktor (vľavo) a Jozef Čapkovič.
debata (8)

Väčšinu kádra senzačných majstrov Európy 1976 tvorili Slováci. Kapitánom bol Anton Ondruš, ktorý mal titul inžinier, rovnako ako Jozef Čapkovič, obaja zvládli vysokú školu ekonomickú. Ján Pivarník, Jaroslav Pollák, Ján Švehlík, Ladislav Jurkemik vyštudovali právo.

Základ reprezentácie tvorili v tom čase hráči Slovana, ktorých viedol Jozef Vengloš. Bol vysokoškolský pedagóg, docent, práve on viedol svojich zverencov v klube i reprezentácii k tomu, aby si zvyšovali vzdelanie.

Pivarník nikdy nepovažoval obdobie štúdia za stratený čas. „Škola mi pomohla, rozšíril som si obzor,“ spomínal. „Ako hráč som zmysluplnšie využíval čas. Predpoludním sa bežne hrávali karty a čakalo sa na tréning. Užitočnejšie bolo, keď som išiel na tri-štyri hodiny do školy, niečo som sa naučil, spoznal sa s inými ľuďmi. Toto bola Venglošova predstava. V Slovane boli z jedenástich hráčov tuším siedmi alebo ôsmi vysokoškoláci.“

Vládla predstava, že štúdium bolo neraz dosť formálne, v prípade známych športovcov učitelia prižmúrili aspoň jedno oko. „V mojom prípade nestačilo poslať po niekom index, ako sa to vravelo. Osobitnou kapitolou bola vojenská katedra, spojená so zbytočným šikanovaním. Mali sme individuálny študijný plán, no do školy som chodil rád a musel som skúšky zvládnuť.“

Pivarník skončil školu v roku 1978, v tom čase už ako známy futbalista, majster Európy. „Našli sa aj učitelia, ktorí nás poriadne poobracali. Práve preto, že sme futbalisti. Reprezentoval som Československo na vrcholných podujatiach, hral som v mužstve, ktoré získavalo tituly, často sme cestovali, mali sme objektívne dôvody, prečo sme chýbali zavše v škole.“

Málokto zo špičkových hráčov neskôr využil vysokoškolský diplom, ale nik z nich neľutoval, že sa dal na túto cestu. „Futbalu som venoval všetky sily a v ňom som sa cítil doma. Keby som sa však neuplatnil ako tréner, určite by ma živilo právo,“ vraví dnes 67-ročný Ján Pivarník, ktorý po skončení kariéry pracoval v zahraničí.

Našli sa aj futbalisti, ktorí sa po skončení kariéry zaradili do bežného života, stali sa úspešní vo svojom odbore. Titus Buberník, člen kádra, ktorý vybojoval v Čile 1962 strieborné medaily, pôsobil až do dôchodku ako podnikový právnik v Slovnafte. Alebo Ján Zlocha, ktorý si zahral na MS 1970 a ako jediný získal titul majstra ČSSR aj v trnavskom, aj v slovanistickom drese. Bol takisto úspešný právnik.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Pivarník #majstri Európy 1976