Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bakoš vymenil boj o titul za boj o prežitie. Bol to dobrý krok, verí

Slovenský futbalový útočník Marek Bakoš vymenil po takmer šiestich rokoch dres. Z Viktorie Plzeň v zime prestúpil do Slovana Liberec.

17.02.2015 10:00
marek bakos Foto:
Marek Bakoš.
debata

Znamená to, že miesto súperenia o titul bude bojovať o udržanie sa v súťaži. „Verím, že som urobil dobrý krok,“ vraví rodák z Novej Bane, ktorý o necelé dva mesiace oslávi 32. narodeniny.

V zime bol v hre aj váš prestup do Jablonca, ktorý útočí na pohárové umiestenie a tiež vás lákali späť na Slovensko – do Slovana. Prečo ste dali prednosť Libercu?
Rokoval som aj s Jabloncom, aj so Slovanom Bratislava. Myslím si, že to boli korektné rozhovory, ale – nedohodli sme sa. Tým je to pre mňa uzavreté. Mal som aj ďalšie ponuky, potešilo ma, že viaceré kluby prejavili o moje služby záujem, všetkým ďakujem. Spoločnú reč som našiel s Libercom.

Plzeň je lídrom súťaže, bojuje o ďalší titul a účasť v Lige majstrov. Neuvažovali ste, že zostanete?
V Plzni by som to mal už ťažké. Veľa by som si nezahral, aj tréner mi napokon otvorene povedal, že už so mnou neráta. Mám ešte dosť motivácie a nie som ani taký starý, aby som to zabalil. Nechystám sa končiť, ale hrávať. V Liberci dostanem priestor a chcem tímu pomôcť. Je tu mladé, perspektívne a podľa mňa aj kvalitné mužstvo, ktoré sa chce posunúť v tabuľke vyššie. Zvažoval som všetky pre i proti, nebolo to jednoduché rozhodovanie, ale verím, že som urobil dobrý krok.

V poslednom období ste v plzenskom drese sedávali na lavičke. Nemali ste zmeniť dres už skôr?
Na to sa ťažko teraz odpovedá, každá situácia má svoj vývoj. Fanúšikom sa možno zdá, že som mal opustiť Plzeň skôr, ja a ani klub sme do uplynulej jesene nemali podobný pocit. Naplno som pracoval a čakal na šancu. Mal som ponuky aj skôr, ale Viktoria nebola naklonená tomu, že ma uvoľní. Som rád, že v zime sa tak stalo, dohodli sme sa a nelúčil som sa v zlom.

Vaša pozícia sa v porovnaní s jeseňou zmenila. V Liberci teraz od vás čakajú, že budete patriť k lídrom, ťahať tím. Nemáte obavy?
Niečo podobné som už kedysi zažil v Plzni. Vedel som, čo odo mňa v Liberci čakajú, keby som mal obavy, tak by som si ho nevybral. Teším sa a verím, že to mužstvo zvládne a že mu svojimi skúsenosťami, hrou, gólmi pomôžem, aby sa čo najskôr zachránilo a potom sa posunulo v tabuľke čo najvyššie.

Liberec patril v posledných rokoch k českej špičke. Prečo teraz podľa vás padol takmer na dno tabuľky?
Okrem toho, že tím opustil skúsený Kováč, ktorý odišiel do Sparty, je dôvodov akiste viac. Sú to často detaily, ktoré rozhodovali o úspechu či neúspechu. Liberec má najviac remíz v súťaži, prehral len päť stretnutí, menej prehier majú na konte iba prvé tri tímy tabuľky. Z toho štyri razy podľahol tesne – 0:1. Mužstvo má svoju kvalitu, jeseň mu nevyšla podľa predstáv, ale napríklad defenzívu mal dobrú, len najlepšie tímy inkasovali menej gólov ako Slovan. Nechcem sa v tom viac vŕtať, na jeseň som v klube nepôsobil, ale určite má mužstvo na viac, než naznačuje tabuľka.

Našli ste v kádri aj ďalších Slovákov – Hrošša či Ďubeka. Pomohli vám v prvých dňoch v novom prostredí?
Nielen oni, aj ostatní spoluhráči ma prijali dobre, v tomto som necítil nijaký problém. Som najstarší v kádri, verím, že budem mať čo tímu ponúknuť. Všetkých libereckých hráčov som poznal – ako súperov. Len s Tomášom Ďubekom som sa poznal aj bližšie, stretli sme sa spolu predtým v jednom mužstve – v Ružomberku. Tomáš bol v zime dlhšie zranený, nie je to pre nás príjemná situácia. Verím, že keď sa dá dokopy, bude opäť platným hráčom.

V sobotu ste vyhrali v generálke pred jarnou odvetou nad Příbramom (2:1). Ako je tím pripravený na záchranárske práce?
To je vždy zložitá otázka. Prípava je jedna vec, súťažné zápasy druhá. Mužstvo je nachystané na odvetu dobre, ak hovoríme o fyzických a futbalových kritériách. V zápase s Příbramom sme výhru viac vybojovali, ako futbalovo zvládli, ale v príprave sme zväčša vyhrávali, podľahli sme len dva razy. V tíme je sedem hráčov pod 25 rokov, teraz začne účinkovať psychika, tlak, dôležité budú aj skúsenosti. Verím, že sa s tým vyrovnáme.

Začínate najbližšiu sobotu doma so Slaviou…
Áno, tento zápas považujem za dôležitý, je to pre nás momentálne priorita. Od neho sa môže mnohé odvíjať, Slavia je jediným tímom, ktorý Liberec zdolal na jeseň vyšším rozdielom (4:1). Musíme tento súboj vyhrať a potom sa môžeme baviť o ďalších veciach.

Ak by sa Liberec nezachránil, budete mať chuť bojovať aj v nižšej súťaži?
O tom vôbec neuvažujem. Verím, že Liberec má na to, aby hral v najvyššej súťaži. Bodové rozdiely nie sú výrazné, pokojne sa môžeme vytiahnuť až k pohárovým priečkám. Nesmieme však nič podceniť, vlani mal Olomouc veľmi dobrý, ale mladý tím, boj o záchranu nezvládol, súťaž opustil. Preto je dôležité čo najskôr nazbierať potrebné body, aby sme sa vyhli existenčným bojom. Ďaleko dopredu sa nepozerám, najprv treba vyhrať nad Slaviou a potom nás čaká štvrťfinálové pohárové stretnutie s Třincom. Musíme ísť teraz krok za krokom.

Plzeň zimovala na čele len s bodovým náskokom pred Spartou. Budete držať palce bývalým spoluhráčom?
Prežil som v Plzni šesť rokov, mám tam veľa kamarátov, to sa nedá hodiť za hlavu. Prajem Viktorii titul. Či ho však získa, na to si netrúfam odpovedať. Bude to veľký a vyrovnaný boj. Rozhodne nielen aktuálna forma, futbalové kvality, ale aj to, kto bude mať viac šťastia a pevnejšie nervy.

Patrili ste do kádra slovenskej reprezentácie. Mohla by viesť cesta z Liberca aj do Kozákovho výberu?
Rok som poriadne nehral, viem, aké obdobie mám za sebou, takže reprezentácia nie je aktuálna téma. Najprv musím pravidelne hrávať v klubovom tíme, podávať dobré výkony, strielať góly. Potom to bude v rukách trénera Kozáka. Pozvánka do reprezentácie ma vždy potešila, samozrejme, neodmietol by som ju.

Bakoš začal v Liberci autonehodou

Pred mesiacom, tesne pred tlačovou konferenciou, na ktorej Slovan Liberec uviedol Mareka Bakoša ako novú posilu tímu, zažil futbalista antonehodu, pre ktorú takmer zmeškal svoje oficiálne predstavenie. Nacúvalo do neho iné auto. Začiatok bol zlý, mohol by z toho byť dobrý koniec, obrátil vzápätí nepríjemnú situáciu na optimistické očakávanie Bakoš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Slovan Liberec #Marek Bakoš